Natisni E-pošta

Ekološki odtis gradnje s slamnatimi balami

Povratnost surovin
Izbira naravnih zdravih in trajnostnih gradbenih materialov je pogosto posledica informirane in ozaveščene izbire. T.i. "zeleni" proizvodi lahko pomagajo izboljšati splošni vpliv neke stavbe na okolje, saj materiali oz. surovine, ki se uporabljajo v gradbeništvu, predstavljajo velik del celotnih porabljenih virov. Če so ti izdelki strupeni, lahko škodljivo vplivajo na zdravje v našem domačem okolju. Če izdelki niso trajnostni ali obnovljivi, izčrpavamo omejene vire. Pomembno je uporabljati surovine, ki imajo »življenjski ciklus«.  

zivljenjski_cikel_gradnje_iz_slamnatih_bal
Vplivi na okolje so ocenjeni glede na pridobivanje surovin, proizvodne procese, pakiranje in ladijski promet, namestitev, kakovost zraka v zaprtih prostorih, trajnost in učinkovitost, ter ob koncu uporabe predelavo virov. Če smo informirani o tem, lahko tudi sami doprinesemo k temu, da izberemo in vzdržujemo zdravo okolje.

Poraba energije

»Primerjava bilanc porabljene energije za proizvodnjo različnih gradiv razkriva, da je poraba energije pri izdelavi slamnatih bal izjemno nizka, kar pomeni, da ima gradnja minimalen ogljikov in ekološki odtis. Siva energija slamnatih bal je pribl. 4 kWh/m3, kar je 150 krat manj, kot je siva energija betona ali 360 krat manj, kot pri izdelavi opeke [Atkinson, 2008: 15].« (vir: Arhitektura, raziskave, FA, inštitut za arhitekturo in prostor, Ljubljana, 2010, str 55)

Slama namesto sproščanja ogljika v atmosfero predstavlja shranjevalnik ogljika. Gradnja s slamo  je popolnoma primerna tudi za gradnjo v urbanem prostoru in ne le za izven mestne projekte.

»S kakovostno izvedbo in s premišljenim reševanjem številnih detajlov lahko pri gradnji s slamnatimi balami  dosežemo standard nizko energijske hiše ali celo standard pasivne hiše kot npr. S-house v Avstriji. (vir: Arhitektura, raziskave, FA, inštitut za arhitekturo in prostor, Ljubljana, 2010, str 55)

S-House, nizkoenergijska hiša iz slame

»Tako takšna gradnja ni več aktualna le v krogu ljudi, ki živijo po merilih sonaravnega bivanja, ampak je svoj prostor našla tudi v konceptih modernih gradenj in v urbanem prostoru. (vir: Arhitektura, raziskave, FA, inštitut za arhitekturo in prostor, Ljubljana, 2010, str 56)


university_of_nottingham Vine_hill

 

 

 

 

 

 

»Najbolj primerna je uporaba svežih bal, zato je priporočljivo, da se po baliranju bale odpelje na mesto vgradnje in jih primerno zaščiti. Ustaljena praksa kaže, da je praviloma odkup bal opravljen neposredno v navezavi pridelovalca in investitorja/uporabnika. Gradnja s slamnatimi balami navadno poteka precej hitro, predvsem zato, da se bale čim prej zaščiti pred vlago in morebitnim vdorom tujkov v bale, obenem pa je tudi nevarnost požara ravno v času gradnje največja.

Na ekološki odtis vpliva tudi vzdrževanje hiše

Vzdrževanje hiše

Na ekološki odtis (ogljični) vpliva tudi vzdrževanje hiše. S sistemi, kot je rekuperacija toplote, lahko zelo obremenimo okolje, smo pa tudi na ta način manj v stiku z naravno klimo v našem prostoru. Ogrevalni sistem, ki podpira skladnejše sobivanje z naravo, predstavlja zidana peč na drva, ki jo lahko uporabimo tako za ogrevanje prostorov kot tudi za ogrevanje vode. Dobitke toplote lahko dosežemo tudi s primernim oblikovanjem objekta in orientacijo zasteklitve, ki pa mora imeti v toplih mesecih možnost regulacije sončne svetlobe in toplote s senčili.

 


 


 

 
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Valid XHTML & CSS | Template Design projektiranje | Copyright © 2009 by INPRO 22 d.o.o.