Vsaki sobi svojo barvo Natisni E-pošta

Vsaki sobi svojo barvo

barve_stanovanje_hisa-domBarve so zelo pomembne pri urejanju obarvanega, estetskega in prijetnega okolja, enostavno si življenja brez njih ne moremo zamisliti. Barve prostorov izražajo osebnost, velikokrat pa so prilagojene tudi namembnosti prostora.

  • Podlaga za razpoloženje
  • Estetika in funkcionalnost
  • Tople barve ožijo prostor
  • Dnevna soba
  • Kopalnica
  • Spalnica
  • Otroška soba
  • Kuhinja in jedilnica

PODLAGA ZA RAZPOLOŽENJE

Barve vplivajo na naše razpoloženje, ustvarjajo prijetni ambient in ozračje, razmišlja Sanja Pavičič, svetovalka za notranjo opremo iz podjetja Inpro 22. "Barve imajo poleg estetske tudi biološko, psihološko, družabno in kulturno vrednost." V prostorih lahko s pomočjo barv ustvarimo nešteto stvari, pravi Pavičičeva. Ustvarimo lahko odgovarjajočo podlago za dobro razpoloženje, optično povečamo ali zmanjšamo prostor.

 

splash-barve-inproESTETIKA IN FUNKCIONALNOST

"Glede na to, da barve intenzivno vplivajo na nas, je priporočljivo, da se, preden obarvamo stene in druge elemente, prepričamo o učinkih določene barve. S pravim izborom lahko sebi in drugim polepšamo bivanje v prostorih.

Ko govorimo o praktični uporabi barv v vsakdanjem življenju, ni odločujoča njihova estetska stran, temveč predvsem njihova funkcija. Posamezne kombinacije barvnih odtenkov imajo vpliv na človekovo osebno razpoloženje, hkrati pa tudi na dojemanje toplote. Dokazano je namreč, da ljudje v prostorih, obarvanih z modro ali zeleno barvo, občutijo za približno tri do štiri stopinje nižjo temperaturo kot v prostorih, obarvanih z oranžno barvo, pa čeprav je v obeh prostorih enaka temperatura."

 

TOPLE BARVE OŽIJO PROSTOR

Močne, agresivne barve prostor optično ožijo, mirne in nevsiljive pa ga optično širijo, opozori sogovornica. Hladne barve so v primerjavi s toplimi mirne in nevsiljive, zato je potrebno tam, kjer želimo doseči vizualni učinek večjega prostora, uporabiti hladne barve, tam, kjer želimo zmanjšati prostor, pa tople barve.

In še nekaj. "Svetlejše barve oddaljujejo prostor, temne ga približajo." Barvo začutimo kot "težko" takrat, ko je v njej prisotna črna ali rdeča barva, razloži Pavičičeva.

 

DNEVNA SOBA

"V dnevni sobi se največ zadržujemo, zato moramo biti pri izbiri barv in dekoracije še posebej skrbni. Za dnevno sobo so najbolj primerne tople barve, ker so elegantne in ker spodbujajo prijetne občutke. Kot zmes svetlobe in topline je oranžna barva tista, ki ustvarja prijetno ozračje v dnevni sobi. Oranžna barva spodbuja bitje srca, vendar ne vpliva na visok pritisk. Njena prisotnost lahko vznemirja ali pa umirja. Za dnevno sobo je primerna tudi zato, ker pomeni nagon, ekstravertnost in občutek toplote.

Rdeča barva je vroča in prodorna, zato na organizem deluje kot psihična spodbuda. Prevelika količina rdeče barve lahko v prostorih povzroča vtis glasnosti, včasih je lahko naporna, vseeno pa lahko deluje tudi močno. Kot barva vitalnosti spodbuja intelektualno aktivnost. Psihološki učinki modre barve se popolnoma razlikujejo od učinkov rdeče barve. Modra svetloba omogoča dobro koncentracijo, čeprav lahko, če smo taki svetlobi izpostavljeni dlje časa, hitro pademo v sanjarjenje, katera po drugi strani nima neprijetnih ali vznemirljivih učinkov.

Rjava barva deluje na nas pomirjajoče, je močna in zaščitniška barva. Temnejše odtenki delujejo toplo, svetlejši pa pomirjajoče. Zelena barva nam lahko pomaga pri prebavi po obroku."

 

KOPALNICA

To je miren prostor, ki nam služi za osvežitev. Kopalnico lahko imenujemo tudi kot "osebno svetišče". Najboljši izbor za kopalnico sta zelena in modra barva, ker sta čisti in odprti barvi. "Modro primerjamo z vodo, zato je ta barva za kopalnico pravi izbor. Priporočljiva je tudi za manjše kopalnice, saj modra barva optično povečuje prostor.

Rumena barva v kopalnici pomeni svež začetek dneva, daje nam občutek zbujanja v sončen dan, vsak dan.

Vijolična barva sprošča, zato je primerna za zaključek dneva, poleg tega pa še krepi in osvežuje. Turkizna barva je variacija modre barve, ki v prostor prinese živahnost, primerna je za manjše kopalnice."

 

SPALNICA

"V spalnici je pomembno, da ustvarimo prijetno, pomirjujoče ozračje, v katerem se bomo spočili in prepustili prijetnim občutkom. Ozračje v spalnici ustvarjajo barve. Bele stene zamenjajte v odtenke svetlih, nežnih barv, ker ustvarjajo toplino prostora. Ne pozabite na usklajenost s pohištvom - pogosto mislimo, da je pomembna samo barva sten v spalnici, vendar moramo misliti na vse barve, tudi na barvo posteljnine, pohištva in drugih predmetov. Vse to naj bo med seboj usklajeno. Pravilo, ki nam pomaga za uresničevanje dobrega ozračja v naši spalnici, je 60-30-10. Prevladujoča barva je privlačen nevtralni odtenek na stenah in okenskih okvirjih, 30 odstotkov naj bo intenzivna barva posteljnine, ostalih 10 pa naj bo še bolj intenzivna usklajenost odtenkov. Priporočam, da vse stene pobarvate z enakim odtenkom. Ne pozabite, da je modra barva hladna, zelena pomirja in rumena osvežuje. Veliko ljudi se odloča za rdečo barvo, ki daje spalnici dozo erotike."

 

OTROŠKA SOBA

"Pri izbiri barv v otroški sobi je pomembna starost otroka. Tudi na dojenčke vplivajo barve. Otroško sobo barvamo ponavadi štirikrat, najprej za dojenčka, potem za predšolskega otroka, nato za prvošolca in na koncu za najstnika.

Primerne barve za otroško sobo so modri in vijolični odtenki, odtenki v barvi kože in nežno roza. Močne barve niso primerne za otroške sobe, ker so premočen spodbujevalnik. Izogibajte se veliki količini rdeče ali močno rumene barve, raje uporabite pastelne barve. Izogibajte pa se tudi temnim in turobnim barvam, ker vnašajo neugoden občutek v otroško sobo. Ne pozabite, da sončne barve osvetlijo prostor, bela barva pa ga optično povečuje. Paziti moramo, da s pretirano kombinacijo različnih barv in vzorcev ne dobimo preveč zasičenega in agresivnega izgleda prostora."

 

KUHINJA IN JEDILNICA

"Svetli, spodbudni odtenki lahko povečajo energijske tokove, ko veliko kuhamo. Svetlo rdeča spodbuja metabolizem, vendar pazimo, da v majhni kuhinji temno rdeča ne postane klavstrofobična. Oranžna je prav tako primerna za kuhinjo, saj ponuja pozitivne in prijetne občutke, vendar pazite - oranžna spodbuja tek. Rumena bo naši kuhinji dodala svežino in navdih, tako se lahko posvetimo samo hrani. Rjava predstavlja udobje in srečo.

Svetlo zelena pa nam daje svež in zdrav občutek, ki nas spodbuja za zdravo prehranjevanje. Naj bo vaša barva katerakoli barva, ki se nikoli ne razbarva."

Intervju s Sanjo Pavičič, arhitektka, notranja oblikovalka, Inpro 22 d.oo.

Vir: Večerova priloga Kvadrati, Sanja Verovnik

 
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Valid XHTML & CSS | Template Design projektiranje | Copyright © 2009 by INPRO 22 d.o.o.