Kopalnica - smiselna ureditev kopalnice Natisni E-pošta

Kopalnica - smiselna ureditev kopalnice

notranja-oblikovalka-kopalnica-01

Včasih zapostavljene in uporabljene samo kot umivalnice imajo danes kopalnice posebno vlogo in več pozornosti, s tem so postale prostor za razvajanje.

Izjema so projekti tipskih in blokovskih stanovanj, kjer še vedno kopalnico tlačijo v najmanjši in najtemnejši kotiček stanovanja, kar pomeni, da je  brez naravne svetlobe in naravnega prezračevanja. Boljšo pozicijo si je kopalnica izborila v projektiranju hiš, večina zahteva da se temu posveča več in več pozornosti.


 

Kaj je pomembno, preden se lotimo projekta "naša kopalnica"?

Predno pa projektiramo in oblikujemo našo kopalnico, je pomembno da določimo glavno vlogo kopalnice oziroma način življenja osebe, ki jo bo uporabljala. Ali je to kopalnica namenjena osebi, katera bo v njej prebila malo časa in katera živi hitrim tempom življenja ali pa je ta kopalnica za osebo katera želi prostor kopalnice za razkošno sproščanje in uživanje.

 

Katera je osnovna in nepogrešljiva kopalniška oprema?

V kopalnicah potrebujemo umivalnik, tuš kabino ali kad, stranišče, če je prostor pa še bide. Če imamo možnost ločimo stranišče z manjšim umivalnikom v poseben prostor. Tu pa lahko pomislimo tudi na pisoar. Žal moramo ponavadi v kopalnice stlačiti še pralni stroj. Če imamo možnost ločimo pralni stroj od ostalega dela kopalnice s steno, na katero na drugi strani postavimo ogledalo. V prostor nad pralnim strojem pa naredimo omarico ali pa samo police, katere izkoristimo za shrambo brisač in čistil.

 

notranja-oblikovalka-kopalnica-02Nekaj besed o sodobnih umivalnikih, tuš kabinah, kadeh in straniščnih školjkah...

Umivalniki so danes ne samo ovalni , ampak tudi okrogli in pravokotni, tako lažje izkoristimo prostor. Umivalnik ni potrebno, da je vgrajen, ampak je lahko nadpultni, ostanek pulta izkoristimo za naše dodatke. Predlagam pozicijo umivalnika iz prejšnjih določenih 80 cm višine, zdaj na do 84 cm. Tuš kabine so različnih dimenzij, priporočam pa transparentno steklo za vrata brez okvirja, saj s tem ne bomo preveč zmanjšali prostora. Če imamo prostor za kad, jo ponavadi postavimo ob steno oziroma kot. Kadi danes niso več samo pravokotne, so tudi ovalne ali celo okrogle. Če nam prostor dopušča si jo postavimo na sredino kopalnice s samostoječo pipo. Straniščna školjka ima prav tako različne oblike, jo lahko kombiniramo z obliko umivalnika. Školjka je lahko viseča oziroma konzolna (seveda če nam to dopušča stenska odtočna inštalacija). Pri taki rešitvi je predvsem olajšano čiščenje. Tudi kotliček (nadometni splakovalnik) lahko elegantno skrijemo  v steno (podometni splakovalnik).

 

 

Kako opremiti manjšo kopalnico, da prostor ne bo videti še manjši?

Za manjše kopalnice (cca. 5 m2) velja pravilo »manj je več«, zato pospravite vse nepotrebne detajle kateri bodo zadušili prostor. Za osvežitev manjše kopalnice priporočam bele ploščice manjših dimenzij, povezane s barvnimi fugami, manjši prozorni stekleni umivalnik postavljen na enostavno belo omarico, zidna omarica pa naj ima fronto ogledalo.

 

notranja-oblikovalka-kopalnica-04Kaj pa, če je kopalnica srednje velikosti?

Srednje velike kopalnice (5-7 m2) niso tako zahtevne kot majhne, tako da omogočajo večje število kopalniškega pohištva in dekorativnih detajlov. Ne pretiravajte z barvo, dovolj je ena osnovna in dve dodatni. Če je to družinska kopalnica, predlagam dva umivalnika oziroma dvojni umivalnik. Čeprav je kopalnica malo večja, predlagam svetle barve in  čim več ogledal, da povečajo prostor.

 

Opremljanje velike kopalnice ne bi smelo biti prezahtevno, ali pač?

Velike kopalnice pa so prepuščene vaši fantaziji. Samostoječa kad s samostoječo pipo na sredini kopalnice, poleg pa še odprti tuš, veliko ogledalo in umivalnik posebnih oblik in barv. V tako kopalnico lahko postavimo tudi svečnike, slike na stene in zavese na okna.

Osvetlitev v kopalnicah naj bo mehka in ne preveč močna, saj  taka svetloba naši koži daje izgled mehkobe in rožnatosti. Nad ogledalom pa le poskrbimo za malo močnejšo ločeno lučko od ostalih, ki si jo ženske prižgemo samo takrat kadar se ličimo in pa moški takrat kadar se brijejo.

 

 

notranja-oblikovalka-kopalnica-03Za konec pa še nekaj besed o barvah keramike...

Pri barvah v kopalnici pa se odločamo lahko glede na trend ali  na svoj okus, kar je večkrat  dolgoročno boljša izbira. Rožnata in barva breskve naredi kožo in občutek lepši in prijetnejši. Modra in turkizna naredijo morsko vzdušje, nas pomirijo in sprostijo. Zemeljske barve kot so rjava, beš in siva pa naredijo (večjo) kopalnico elegantno in moderno. V kopalnice so se vrnili naravni materiali, kamen in les.

Ponudba v Sloveniji je zelo raznovrstna s katero si lahko uredimo res lepo kopalnico, vendar priporočam premislek o kopalnici že doma. Ko pa se zapodimo po salonih keramike in pohištva nas bo prevelika ponudba zmedla, zato se je najbolje prepustiti svetovalcem, ki nam kopalnico tudi izrišejo, da si jo lažje predstavljamo.

 

Iz naše skrinje nasvetov

  • v kopalnici naj bodo vsi elementi pohištva dvignjeni zaradi izliva vode in talni odtok nepokrit (lahko ga skrijemo s tem, da ga izrežemo iz ploščice)
  • zadaj na vratih izkoristimo prostor za obešanje brisač ali kopalnih plaščev, pa tudi za ogledalo
  • uredimo si prostor za vsaj čajne svečke katere si bomo prižgali ob našem razvajanju in sanjarjenju.

Sanja Pavičič, oblikovalka notranje opreme in prostorov, Inpro 22 d.o.o.

 
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Valid XHTML & CSS | Template Design projektiranje | Copyright © 2009 by INPRO 22 d.o.o.