Natisni E-pošta

Potek gradnje objekta s slamnatimi balami

Gradnja_s_slamnatimi_balami

Kot smo že napisali v našem sestavku o naravnih materialih - naravni gradnji hiš bomo v nadaljevanju predstavili v naš projekt naravne gradnje, ki smo ga pričeli graditi pred kratkim. Gre za mansardni gostinsko – nastanitveni objekt v okviru kmečkega turizma v hriboviti Sevniški pokrajini. Vabljeni, da si v nadaljevanju ogledate gradnjo s slamnatimi balami, ki jo bomo na tej strani prikazali kot smo to opisali v prispevku Potek gradnje hiše s slamnatimi balami.

 

 

Temeljenje

Pri našem projektu smo se poslužili klasične različice gradnje temeljev, ki je temeljna betonska plošča, pri čemer je potrebno biti pozoren, da slamnate bale polagamo na topel material, kamor sodi les ali ekstrudiran polistiren, nikakor ne beton.

talna_plosca

 

Lesena skeletna konstrukcija

Za konstrukcijo smo uporabili sistem gradnje, ki se imenuje "cut" sistem (Tom Rijven). Pri tem sistemu uporabljamo za leseno konstrukcijo deske debeline 3cm ter široke 15cm.

lesena_konstrukcija

Na vsako dolžino slamnate bale je pritrjena zgoraj omenjena deska. Pri tem je potrebno biti pozoren, da je les suh in da je konstrukcija dobro zavetrovana. Uporabljene so tudi letvice.

 

Stene - slamnate bale in toplotna izolacija naravne gradnje

Dobro zvezane slamnate bale so vstavljene med omenjene deske "cut" sistema.
Med sestavljanjem je bilo potrebno slamo stiskati, briti in loviti linijo, da bo stabilna in ravna preden se loti ometavanja.

slamnate_bale_kot_polnilo_in_toplotna_izolacija

Slamnate bale tu v celoti prevzamejo funkcijo toplotne izolacije. Položene so na talno ploščo, ob zunanjo steno, ter pod špirovce v mansardi.

Temu prispevku bo sledil še nadaljevalni, tako, da pridemo do konca gradnje.

 

 
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Valid XHTML & CSS | Template Design projektiranje | Copyright © 2009 by INPRO 22 d.o.o.