Ekološki odtis gradnje s slamnatimi balami

1271
Ekološki odtis gradnje s slamnatimi balami

Izbira┬ánaravnih┬ázdravih in trajnostnih┬ágradbenih materialov┬áje pogosto posledica informirane in ozave┼í─Źene izbire. T.i. “zeleni” proizvodi lahko pomagajo izbolj┼íati splo┼íni vpliv neke stavbe na okolje, saj materiali oz. surovine, ki se uporabljajo v gradbeni┼ítvu, predstavljajo velik del celotnih porabljenih virov. ─îe so ti izdelki strupeni, lahko ┼íkodljivo vplivajo na zdravje v na┼íem doma─Źem okolju. ─îe izdelki niso trajnostni ali obnovljivi, iz─Źrpavamo omejene vire. Pomembno je uporabljati surovine, ki imajo ┬╗┼żivljenjski ciklus┬ź.

zivljenjski_cikel gradnje iz slamnatih bal

 

 

Vplivi na okolje so ocenjeni glede na pridobivanje surovin, proizvodne procese, pakiranje in ladijski promet, namestitev, kakovost zraka v zaprtih prostorih, trajnost in u─Źinkovitost, ter ob koncu uporabe predelavo virov. ─îe smo informirani o tem, lahko tudi sami doprinesemo k temu, da izberemo in vzdr┼żujemo zdravo okolje.

 

Poraba energije

┬╗Primerjava bilanc porabljene energije za proizvodnjo razli─Źnih gradiv razkriva, da je poraba energije pri izdelavi slamnatih bal izjemno nizka, kar pomeni, da ima gradnja minimalen ogljikov in┬áekolo┼íki odtis. Siva energija slamnatih bal je pribl. 4 kWh/m3, kar je 150 krat manj, kot je siva energija betona ali 360 krat manj, kot pri izdelavi opeke [Atkinson, 2008: 15].┬ź (vir: Arhitektura, raziskave, FA, in┼ítitut za arhitekturo in prostor, Ljubljana, 2010, str 55)
Slama namesto spro┼í─Źanja ogljika v atmosfero predstavlja shranjevalnik ogljika.┬áGradnja s slamo┬á je popolnoma primerna tudi za┬ágradnjo v urbanem prostoru┬áin ne le za izven mestne projekte.
┬╗S kakovostno izvedbo in s premi┼íljenim re┼íevanjem ┼ítevilnih detajlov lahko pri┬ágradnji s slamnatimi balami┬á dose┼żemo standard┬ánizko energijske hi┼íe┬áali celo standard pasivne hi┼íe kot npr. S-house v Avstriji. (vir: Arhitektura, raziskave, FA, in┼ítitut za arhitekturo in prostor, Ljubljana, 2010, str 55)
┬╗Tako tak┼ína gradnja ni ve─Ź aktualna le v krogu ljudi, ki ┼żivijo po merilih sonaravnega bivanja, ampak je svoj prostor na┼íla tudi v konceptih┬ámodernih gradenj┬áin v urbanem prostoru. (vir: Arhitektura, raziskave, FA, in┼ítitut za arhitekturo in prostor, Ljubljana, 2010, str 56)
   university of nottingham                      Vine hill

┬╗Najbolj primerna je uporaba sve┼żih bal, zato je priporo─Źljivo, da se po baliranju bale odpelje na mesto vgradnje in jih primerno za┼í─Źiti. Ustaljena praksa ka┼że, da je praviloma odkup bal opravljen neposredno v navezavi pridelovalca in investitorja/uporabnika.┬áGradnja s slamnatimi balami┬ánavadno poteka precej hitro, predvsem zato, da se bale ─Źim prej za┼í─Źiti pred vlago in morebitnim vdorom tujkov v bale, obenem pa je tudi nevarnost po┼żara ravno v ─Źasu gradnje najve─Źja

Vzdr┼żevanje hi┼íe

Na┬áekolo┼íki odtis┬á(oglji─Źni) vpliva tudi vzdr┼żevanje hi┼íe. S sistemi, kot je rekuperacija toplote, lahko zelo obremenimo okolje, smo pa tudi na ta na─Źin manj v stiku z naravno klimo v na┼íem prostoru. Ogrevalni sistem, ki podpira skladnej┼íe sobivanje z naravo, predstavlja zidana pe─Ź na drva, ki jo lahko uporabimo tako za ogrevanje prostorov kot tudi za ogrevanje vode. Dobitke toplote lahko dose┼żemo tudi s primernim oblikovanjem objekta in orientacijo zasteklitve, ki pa mora imeti v toplih mesecih mo┼żnost regulacije son─Źne svetlobe in toplote s sen─Źili.