Energetska prenova in energetsko upravljanje javnih objektov

455
Energetska prenova in energetsko upravljanje javnih objektov
Cilj evropske energetske politike je, da do leta 2020 v primerjavi z letom 1990 v razvitih dr┼żavah dose┼że┬á30% zni┼żanje emisij┬átoplogrednih plinov. Hkrati je EU zaradi vsakoletnih vi┼íjih zahtev po porabi energije vse bolj odvisna od oskrbe z energenti iz tretjih dr┼żav. Pred desetletjem sprejeta Zelena knjiga ponuja strategije za re┼íitve problemov in dosego zastavljenih ciljev. Gre za proizvodnjo energije iz zelenih oz. obnovljivih virov in za zni┼żevanje obstoje─Źe porabe energije.

 

Okoli 40% skupne energije v Evropi porabijo stavbe,┬áki predstavljajo enega ve─Źjih potencialov za var─Źevanje z energijo v smislu stro┼íkovne u─Źinkovitosti, zato EU zakonodaja energetsko u─Źinkovitost stavb postavlja kot prioriteto. Da je cilje nemogo─Źe dose─Źi zgolj z gradnjo novih energetsko u─Źinkovitih stavb pri─Źa dejstvo, da je ┼żivljenjska doba povpre─Źne stavbe ve─Ź kot 50 let.
Nov slovenski Pravilnik o u─Źinkoviti rabi energije v stavbah je zahteve po energetski u─Źinkovitosti glede na predhodno stanje zaostril za pribli┼żno 30%. Poleg tega je ┼żelja vsakega lastnika objekta optimalna raba energije, t. j., da┬áob ─Źim ni┼żjih stro┼íkih dose┼że ─Źim vi┼íje udobje. Gonilna sila za spremembe pa je poleg zakonskih okvirov tudi vi┼íanje vrednosti energetsko saniranih stavb.

 

Toda podjetja in javne ustanove imajo zaposlenih premalo ustreznih kadrov za u─Źinkovito rabo energije, ve─Źina prav tako nima zadostnega investicijskega kapitala.
V tujini so se na nastalo situacijo odzvala nova podjetja tipa ESCO, ki so se specializirala za energetsko prenovo in upravljanje objekta oz. za stalno optimiranje rabe energije v objektu. ESCO je angle┼íka kratica za Energy Service Company ÔÇô podjetja za zagotavljanje energetskih storitev. Gre za delni ali celotni prenos pravic za odlo─Źanje o klju─Źnih vidikih energetske opreme in delovanja iz naro─Źni┼íkega na zunanje podjetje. Naro─Źniku tak┼íno sodelovanje s ESCO podjetjem omogo─Źa, da se osredoto─Źi na svoj primarni posel.

 

Implementacijo pogodbenega energetskega upravljanja, sanacije in financiranja, torej┬áenergetskega managementa je mogo─Źe izvajati na ve─Ź na─Źinov:
  • pogodbeno zagotavljanje prihrankov energije (performance contracting),
  • pogodbena oskrba z energijo (delivery contracting),
  • splo┼íni model s podizvajalcem/pogodbenikom (General Contractor Model),
  • splo┼íni model z na─Źrtovalcem (General Planer Model),
  • obse┼żen lahek model sanacije (Comprehensive Refurbishment light-EPC).
Pomembno vlogo igrajo tudi razvoj in upo┼ítevanje modelov za nadzor energetsko u─Źinkovitih sistemov (EESS ÔÇô Energy-efficiency Supervision Systems) ipd.

 

EU direktiva je pogodbenemu upravljanju z objekti zelo naklonjena, dr┼żavam ─Źlanicam celo nalaga, da iz svoje zakonodaje odstranijo regulative, ki bi energetski management onemogo─Źale. ┼áe ve─Ź, direktiva nalaga, da ─Źlanice poskrbijo za nadzor, informiranje, subvencioniranje in merjenje energetskih projektov. ┼átevilni tuji avtorji ugotavljajo, da ustrezna zakonodaja in dr┼żavne vzpodbude najbolj pripomorejo k ve─Źjim energetskim prihrankom. Raziskave tudi ka┼żejo, da je odziv na neobvezujo─Źe zakonske zahteve minimalen, in da se ve─Źji energetski prihranki dose┼żejo le z implementacijo zavezujo─Źe zakonodaje. ┬áPrav tako navajajo, da je ESCO model zelo primeren za implementacijo v javnem sektorju, a v Sloveniji je tovrstnih primerov in izku┼íenj malo. Vzroke lahko i┼í─Źemo v majhnem ┼ítevilu podjetij, ki nudijo pogodbene storitve za energetski trg. Redka podjetja, ki se s tem ukvarjajo pa menijo, da se ovire ka┼żejo predvsem pri naro─Źnikih/investitorjih in sicer v pomanjkanju informacij in znanja, majhni ozave┼í─Źenosti, nezaupanju, zahtevni dokumentaciji in vodenju projekta ipd.

 

Slovenske raziskave, ki bi se celostno ukvarjale s fenomenom energetskega managementa so redke oz. jih ni. ┬áProblem, ki ga bomo v prihodnosti morali nujno re┼íiti, pa je jasen: Zakaj se pogodbeno zagotavljanje prihrankov energije, pogodbena oskrba z energijo ┬áin energetska prenova ve─Źjih stavb v javnem sektorju v Sloveniji ┼íe niso uveljavili? Kak┼ína so stali┼í─Źa odlo─Źevalcev v javnem sektorju do izvedbe energetskega managementa?

 

Do pravih odgovorov na prej navedena vpra┼íanja lahko pridemo samo z nadaljnjim raziskovanjem in razvojem podro─Źja in natan─Źno predstavitvijo modelov energetskega managementa klju─Źnim odlo─Źevalcem v javnem sektorju. Potrebno je ugotoviti, kak┼íen poslovni model ESCO podjetji/projektov v Sloveniji je po mnenju klju─Źnih odlo─Źevalcev v javnem sektorju vzdr┼żen in ali je prehod iz industrijske v energetsko ekonomijo (model PBEEÔÇô performance based energy economy) v Sloveniji ┼że mo┼żen.

 

Z namenom pribli┼żanja sodobnega na─Źina energetske ekonomije, ki temelji na energetskih sanacijah objektov, ki jih izvajajo podjetja tipa ESCO in s tem zagotavljajo dolgoro─Źen energetski prihranek pri obratovanju objekta, je v prihodnje potrebno:
izvesti raziskavo kvantitativnega tipa na vzorcu ve─Źine ob─Źin v Sloveniji;
  • ugotoviti, kak┼íno je energetsko stanje javnih objektov v raziskavi sodelujo─Źih ob─Źinah;
  • zmeriti stali┼í─Źa odlo─Źevalcev v ob─Źinah (┼żupani, direktorji ob─Źinskih uprav) do izvedbe energetskega managementa;
  • ugotoviti, kateri izmed predlaganih contracting modelov je pri odlo─Źevalcih najbolje sprejet;
  • na podlagi stali┼í─Ź odlo─Źevalcev ugotoviti, ali je slovensko okolje (zakonodaja, stali┼í─Źa vpletenih ipd.) naklonjeno mo┼żnosti za prehod iz industrijske v PBEE energetsko ekonomijo.

 

V vsakem primeru je navedeno podro─Źje zelo zanimivo, tako z vidika upravnikov javnih objektov in ve─Źstanovanjskih objektov, kot tudi z vidika lastnikov vseh industrijskih in individualnih objektov v smislu doseganja energetskih prihrankov.

 

Prav tako pa se s tem tipom projektov odpirajo nove mo┼żnosti investiranja in plasiranja kapitala, ki bo v projektih energetskega upravljanja ustrezno zavarovan glede na to, da kot garant nastopajo prora─Źunski porabniki, kar bi v prihodnje lahko omogo─Źalo nov zagon in razvoj trga.

 

Potrebujete energetski pregled? –┬áEnergetski pregled, termografija, energetsko upravljanje zgradb