Feng Šui v otroški sobi

374
Feng Šui v otroški sobi

Feng šui ali feng shui  je starodavna kitajska veščina urejanja zunanjega in notranjega prostora. Feng šui je umetnost živeti v harmoniji z okoljem. Velik del te veščine je posvečene  Či – življenski energiji.

Ko se ljudje zahodnega sveta ukvarjajo z nauki azijskega vzhoda, je zanje najtežavnejši ravno prestop v drug način razmišljanja. Posvetiti se feng šuju ne pomeni le uporabljati določene pojme ter nasvete te veščine, marveč gre tu bolj za poistovetenje z miselnim svetom vzhoda. Ta miselni svet nam je povsem tuj, saj je na svoj edinstveni način kompleksen, po drugi strani pa logičen.

Tok či, ki teče v nas, pa tudi iz nas, določa razpoloženje naših čustev, ter naše duševno in telesno počutje. Či teče skozi zgradbe, priteka in odteka skozi vrata in okna. Torej lahko oblika zgradbe, položaj oken in vrt, predvsem pa gradbeni material, spremenijo dotok čija.

OTROŠKA SOBA

Pri opremljanju nove otroške sobe, bi se morali osredotočiti predvsem na barve prostora, postavitev pohištva in izbiro le tega. Sedaj vam bomo predlagali nekaj smernic, katere je dobro upoštevati za dober pretok energije či v otroški sobi in s tem bolj prijetno bivanje otroka v njej.

  • V otroških sobah se je dobro izogniti, izbiri pograda za ležišče otroka. Nadstropne postelje energijsko niso primerne, ker pretok energije ni enakomeren ne na spodnjem in ne na zgornjem ležišču. Zgornje ležišče za otroka samega z njegovim odraščanjem postaja čedalje bolj moreče. Pograd je dober za sobe, ki so manjših dimenzij, vendar energijsko niso primerni.

 

  • Prav tako, vam svetujemo, da se izognite postavitvam pohištva s pogledi v steno. To vam še posebej svetujemo pri postavitvi delovne mize. Za dobro počutje in primerno koncentracijo se delovna miza postavi v prostor tako, da je za hrbtom pregrada ali stena, pogled naj bo usmerjen na vhodna vrata in v prostor. Postavitev delovne mize, direktno ob oknu, odsvetujemo. Pri takšni postavitvi, postane pogled čez okno bolj zanimiv, kot pa samo učenje.

 

  • Izbiro barve sobe prepustimo otroku, starši pa naj z odtenki barv dodatkov v prostoru uravnovesijo energijo. Hladne barve so primerne za uravnovešenje aktivnega otroka in svetle za spodbujanje redkobesednega. Vsekakor pa najbolj priporočamo sledeče barvne odtenke: rumene, nežno zelene, roza, svetlo modre ter kremno bele.

 

  • Ugodno mesto za spanje otroka je le za njih velikega pomena. Posebno otroci, ki so v dobi odraščanja, izražajo pogosto potrebo po zaščiti, ki pa velja tudi za njim namenjen prostor. Aspekt zaščite hrbta je pri postavitvi otroške postelje zelo pomemben. To je eden od temeljnih principov feng šuja. Pri tem imamo v mislih predvsem psihološko stališče: če je otrokov hrbet zavarovan, je lahko sproščen in se njegova življenjska energija okrepi. Če hrbet ni zavarovan, dobivamo v našo podzavest občutke negotovosti in nemira. To pomeni, da naj bi bila, po veščini feng shuia, postelja ob steni.