In┼ítalacije v naravni gradnji ÔÇô samooskrba

1120
In┼ítalacije v naravni gradnji ÔÇô samooskrba
In┼ítalacije v stavbi v grobem lo─Źimo na elektro in strojne instalacije. V primeru ko je┬ástavba samooskrbna┬á┬áse objekt ne priklju─Źuje na javno infrastrukturo, kot je elektrika, vodovod, kanalizacija, energent, temve─Ź se na parceli zagotovi lastne vire.

 

Elektro inštalacije

Lasten vir elektri─Źne energije predstavlja najpogosteje fotovoltaika (son─Źne celice).┬á V stavbi je potrebno predvideti tudi elektro omarico s ┼ítevcem porabe, ki je lahko samostoje─Źa na parceli, ali pa jo vgradimo v fasado objekta. Pomembno je, da je javno dostopna. V notranjosti objekta je potrebno vgraditi tudi omarico z varovalkami. Od tod gre razvod elektri─Źne energije po stavbi: razsvetljava, vti─Źnice, morebitno elektri─Źno stensko ali talno ogrevanje. Na razvod elektri─Źne energije se lahko priklju─Źujejo tudi razne elektri─Źne naprave za potrebe gospodinjstva kot je elektri─Źni ┼ítedilnik ali sistemi ogrevanja kot je toplotna ─Źrpalka, dogrevanja tople vode itd.
samooskrbovan objekt

Nekateri se zaradi ┼żelje po ─Źimbolj zdravem na─Źinu ┼żivljenja odlo─Źajo za zmanj┼íano porabo elektrike v stavbi, ki jo omejijo na 12 V (navadno je 220V), kar pomeni, da si poleg stavbe zgradijo manj┼ío lopo, kjer imajo vse aparate, ki potrebujejo elektri─Źno energijo. Sicer pa je priporo─Źljivo, da vsaj v spalnici nimamo elektri─Źnih naprav, ki bi povzro─Źale t.i.┬á┬╗elektro smog┬ź.

V naravni gradnji se mnogokrat┬áuporabljajo zmerno gorljivi┬ánaravni materiali┬á(slama, les ÔÇŽ), zato moramo izbrati ustrezne cevi, ki prepre─Źujejo v┼żig sosednjih materialov, po katerih vodimo elektri─Źne ┼żice. Elektroin┼ítalacije se lahko vodijo v tlakih, stropu ali stenah. Pri razsvetljavi ┬áÔÇô napeljevanju elektri─Źnih ┼żic se lahko tudi posvetimo oblikovanju svetil, se kreativno izrazimo, kar ustvari┬áambient iz naravnih materialov.

Strojne inštalacije

Med samooskrbne strojne instalacije sodijo: vodovodne instalacije, ogrevanje, kanalizacijske instalacije. Lahko tudi umetno hlajenje in prezra─Źevanje, vendar le to ne predstavlja princip bivanja v stavbi iz naravnih materialov (kopi─Źenje strojnih instalacij, kar nas lo─Źuje od zunanjega okolja), niti ni potrebno, saj┬ánaravni materiali┬áin pametna zasnova hi┼íe, ┼íe posebej ┬ágradnja s slamnatimi balami┬ás svojo izolativnostjo in sposobnostjo zadr┼żevanja toplote, poskrbijo za ugodno klimo.
Vodovodne instalacije lo─Źimo na toplo in hladno vodo, ki jo uporabljamo v kuhinji in kopalnici. ─îe je objekt priklopljen na lasten izvir potrebujemo zunanji priklju─Źek na vir vode.

Ogrevanje lo─Źimo na ogrevanje prostorov in ogrevanje vode, ki jo lahko uporabljamo tudi za ogrevanje prostorov. Ogrevalni razvod je lahko talni, stenski ali pa preko uporabe radiatorjev, ─Źe ne ┼żelimo in┼ítalacij, pa nimamo ogrevalnih teles, temve─Ź se zrak ogreva preko kro┼żenja zraka neposredno od pe─Źi. Zaradi slednjega pri┬ánaravni gradnji┬áprevladuje ogrevanje preko pe─Źi na drva, v uporabi je tudi raketna pe─Ź na drva (ki ima bolj┼íi izkoristek).

Pe─Ź potrebuje dimnik za odvod dimov. Pri┬ánaravni gradnji┬áje najpogostej┼ía izvedba zidanega dimnika iz ┼íamotne opeke, malo manj pa lahki kovinski dimnik iz nerjave─Źega jekla. ogrevanje v naravni gradnji-raketna pec
Prostore v stavbi zra─Źimo po potrebi, toliko, da se zamenja zrak, minimalno dvakrat na dan po par minut.
Kanalizacijo lo─Źimo na fekalno (odplake iz strani┼í─Źne ┼íkoljke, umazana odpadna voda) in meteorno (de┼żevnica s stre┼ínih in utrjenih zunanjih povr┼íin). Pri┬ásamooskrbnem sistemu┬áse meteorne vode vodi v ponikovalnico oz. bli┼żnji vodotok ali ┼íe bolje, najprej v zbiralnik vode (ki jo kasneje lahko uporabimo za zalivanje vrta, splakovanje strani┼í─Ź, pomivanje ÔÇŽ), vi┼íek pa se vodi v ponikovalnico. Ponikovalnico se uredi v bli┼żini objekta.
Fekalne vode se lahko vodi v ─Źistilno napravo, ki se jo postavi na parceli ali v nepreto─Źno greznico. Pri naravni gradnji se vedno bolj uporablja lo─Źeni sistem: suho kompostno strani┼í─Źe za ─Źlove┼íko blato, ter rastlinsko ─Źistilno blato za ostale odpadne vode.
Taka re┼íitev je enostavna in trajnostna. Tako nastaja kompost, s ─Źimer se ustvari ekolo┼íki krog z minimalnim ekolo┼íkim odtisom naravne gradnje.