Izvedba tlaka (naravna gradnja s slamo)

1034
Izvedba tlaka (naravna gradnja s slamo)
Kot smo že govorili v prispevku Eko talne in stenske obloge, lahko za oblaganje tal v naravni gradnji uporabimo material v najbolj surovi obliki: les, kamen. V nadaljevanju bomo predstavili izvedbo talne obloge v lesu (kmečki pod), v kamnu, ter kot oblogo bomo uporabili tudi zemljo.

Leseno oblogo ali tlak iz zemlje bomo uporabili v bivalnih prostorih (spalnica, kabinet, dnevna soba), kamen pa v prostorih, kjer se pojavi tudi voda (kopalnica, stranišče, kuhinja).

Tla obdelana z zemljoTla obdelana z zemljo  

Sestava konstrukcije:

  • na utrjeno površino (pesek, les …) položimo 10 cm plasti plute (za izolacijo);
  • »beton« iz zemlje (beton: apnenčast gramoz + zemlja + voda), za trdnost mase je predvsem zaslužna ilovica;
  • končna debelina tal iz zemlje je 11 cm (kar dosežemo s posameznimi nanosi po 5 cm, ki jih zbijemo.
  • Vsaka plast je tlačena z nogo, nato s strojem – previdni moramo biti, da se zemlja posuši);
  • Obdelava naravnega materialakončna plast: malta iz zemlje od 1,5 cm do 2 cm debeline (apnenčast pesek + zemlja), če pride do razpok se jih zamaže, da videz doseže estetiko in gladkost
  • premaz z lanenim oljem (4x – 5x), da je sloj zemlje vodotesen ter, da dosežemo videz togosti – premaz z lanenim oljem je potrebno vsake toliko časa obnoviti;

 

Ta obloga je občutljiva za točkovne pritiske in na udarce, zato je najbolj primerna za bivalne prostore. Zaradi svoje sestave ima zelo lep in topel videz.

Kmečki pod

Ta vrsta tlaka nam je dobro poznana od naših prednikov in je tudi najlažja za izvesti. Potek je prikazanSestava izvedbe tlaka - kmečki pod v nadaljevanju:

  • podlaga za položitev lesenih desk je lesena konstrukcija;
  • lesena konstrukcija se zapolni s slamnatimi balami;
  • nad slamnate bale se pritrdi podkonstrukcija, na njo pa se pritrdijo lesene dile (pri izvedbi je potrebno biti pozoren, da se ob stikih s stenami pusti malo prostora, saj se les razteza. Odpritno se zapre s kotno letvijo);Izvedba kmečkega poda

Kamnita obloga

Podobno kot talno oblogo iz zemlje se izvede tudi oblogo iz kamna, le da so tu kamniti delci veliko večji. Na sliki spodaj je recimo uporabljen prod.

Naravni kamen kot tlak