Od priprave terena do postavitve temeljev

889
Od priprave terena do postavitve temeljev

Prva gradbena faza pomeni za─Źetek fizi─Źne gradnje objekta, potem ko smo pridobili vso potrebno┬ádokumentacijo, na podlagi katere lahko za─Źnemo graditi. Druga gradbena faza pa pomeni nadaljevanje gradnje objekta vse do strehe.

Gradbene faze si lahko vsak razlaga po svoje, saj pri nas niso opredeljene s posebnimi predpisi, standardi ali pravilniki, opozarja”┬áIgor Povhe iz podjetja Inpro 22. “Odvisne so od ┼żelene gradnje oziroma zahtevnosti objekta. Ve─Źinoma gre za zaporedje petih faz, ki se za─Źnejo s prvo gradbeno fazo, v katero je zajetih ve─Ź gradbenih del, denimo priprava terena, priprava gradbi┼í─Źa, zakoli─Źenje objekta, izkop gradbene jame ter postavitev temeljev in temeljne plo┼í─Źe. Naslednja, druga gradbena faza pa pomeni nadaljevanje del po zaklju─Źku pripravljalnih del in izgradnje temeljev ter postavitev kletne plo┼í─Źe, ─Źe gre za objekte, ki so podkleteni. Torej je objekt v prvi gradbeni fazi izdelan do prve plo┼í─Źe ter v drugi do strehe.”

 

Najprej pregled “papirjev”, nato priprava terena

  • Pred za─Źetkom gradnje oziroma preden se lotimo prve gradbene faze, pa je treba postoriti ┼íe marsikaj…

“Da se izognemo nepotrebnim zapletom in zavla─Źevanjem, je pred za─Źetkom gradnje potreben pregled objekta in preostale dokumentacije z investitorjem, nadzornikom in izvajalcem. To omogo─Źa vsem stranem, da se podrobneje seznanijo z gradnjo, zahtevami in potekom gradnje na─Źrtovanega objekta. S tem dose┼żemo hitrej┼ío in zanesljivej┼ío gradnjo objekta.”

 

  • S ─Źim se pri─Źne prva gradbena faza?

teren“Prva gradbena faza se za─Źne s pripravo terena, kar pomeni pripravljanje zemlji┼í─Źa za izkop in nadaljnjo gradnjo. Pri tem je treba z gradbi┼í─Źa odstraniti vse odve─Źne skale, drevje, zasuti morebitne jarke ter poskrbeti, da zemlji┼í─Źe ni pretirano vla┼żno.”

Igor Povhe: “Gradbene faze si lahko vsak razlaga po svoje.”

 

  • Kako ustrezno pripraviti gradbi┼í─Źe?
“Pripravi terena sledi priprava gradbi┼í─Źa, in sicer postavitev gradbene barake, ograditev gradbi┼í─Źa s primerno ograjo, postavitev sanitarij in vodne oskrbe itd. Pri tem ne smemo pozabiti na postavitev table s podatki o investitorjih, izvajalcih in nadzorniku gradbenih del na parceli. Zahtevnost ureditve gradbi┼í─Źe je seveda odvisna od velikosti in zahtevnosti objekta.”

 

  • Kaj sledi, ko je gradbi┼í─Źe ┼że ustrezno urejeno?

“Po pripravi gradbi┼í─Źa sledi zakoli─Źba objekta, ki pomeni prenos tlorisa in polo┼żaja objekta s projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja v naravo. Zakoli─Źbo lahko opravi geodet, pri ─Źemer pa je lahko prisoten tudi poobla┼í─Źeni predstavnik ob─Źine. Po zakoli─Źenju objekta se izdela zakoli─Źbeni na─Źrt. Po opravljeni zakoli─Źbi objekta sledi izkop gradbene jame, ki jo uporabimo za postavitev temeljev in temeljne plo┼í─Źe. Pri izkopu gradbene jame je dobro, da izkopano zemljo deponiramo in jo prihranimo za kasnej┼íe zasutje in ureditev okolice novozgrajenega objekta. Temu sledi izdelava temeljev objekta. Najprej sta potrebna priprava in utrjevanje dna gradbene jame, s ─Źimer zagotovimo minimalno posedanje zgrajenega objekta in prepre─Źimo razpoke, nato pa betoniramo temelje. Priporo─Źljivo je, da opravljeno delo preveri in oceni gradbeni nadzornik. Poleg tega je potrebna tudi hidroizolacija postavljenih temeljev, ki prepre─Źuje vdor talne vode ali vlage v objekt.”

 

  • Na kaj paziti pri za┼í─Źiti temeljev?┬á

“Pri za┼í─Źiti temeljev moramo biti pozorni na temelje nepodkletenih zidov, saj morajo biti dovolj globoko v zemlji, da jih ne po┼íkodujejo korenine bli┼żnjih dreves. Korenine lahko z rastjo postanejo tako mo─Źne, da raz┼żenejo temelj. Po┼íkodbam zaradi korenin so ┼íe posebej izpostavljeni ja┼íki v kanalizaciji, ─Źistilne jame in razne razpoke v kanalizaciji.”

Postavitev kletne plo┼í─Źe

  • Imeti klet ali ne? Na to vpra┼íanje si moramo po navadi odgovoriti pri drugi gradbeni fazi.

“S postavitvijo temeljev smo zaklju─Źili prvo gradbeno fazo, ki ji sledi nadaljevanje z gradnjo objekta, torej druga gradbena faza. Pri podkletenih objektih je v tej fazi treba polo┼żiti kletno plo┼í─Źo. Odlo─Źitev za kletne prostore je odvisna od ┼żelja, ki jih imajo stranke glede objekta, v katerem ┼żelijo bivati. Vendar je precej odvisna tudi od podlage, na katero gradimo objekt. ─îe moramo za klet uporabiti miniranje, bo to pomenilo precej┼ínje zvi┼íanje stro┼íkov. Pri gradnji kletnih prostorov gre predvsem za pravilno izvedbo zasipa kletnih zidov, da se ti kasneje ne posedajo preve─Ź. Tej fazi sledi tretja, kjer gre za postavljanje konstrukcije vseh eta┼ż in podstre┼íja, izvedbo stre┼íne konstrukcije in krovska dela.”

Zanimalo vas bo…

O STROŠKIH POSAMEZNIH FAZ

“Kot vemo, je vsaka gradnja specifi─Źna in odvisna od trajanja, lokacije in obsega,” poudarja Igor Povhe

Tako so tudi stro┼íki posameznih faz gradnje razli─Źni in odvisni od ┼ítevilnih dejavnikov, kot so denimo vpliv spremembe cen trga, surovin, delovne sile in storitev. Vsi ti dejavniki so nepredvidljivi in odvisni od mnogih dru┼żbenih dejavnikov. Gradbena stroka je za obvestilo graditeljem o finan─Źnih stro┼íkih gradnje razvila najbolj zanesljivo metodo, ki temelji na znanih stro┼íkih v istem ─Źasovnem obdobju realiziranih gradenj. Za primerjavo lahko vzamemo odstotke stro┼íkov gradnje povpre─Źne stanovanjske hi┼íe, in sicer zajema prva faza za zemeljska dela pribli┼żno 2 % stro┼íkov gradnje ter za izgradnjo temeljev 3 % stro┼íkov gradnje. Druga in tudi tretja gradbena faza, ki sta malo bolj povezani, skupaj obsegata pribli┼żno 42 % stro┼íkov gradnje objekta, in sicer je najve─Źji stro┼íek gradnja zidov in pripadajo─Źih stropov (32 % celotnih stro┼íkov gradnje). Naslednjih 10 % stro┼íkov pa zavzema postavitev ostre┼íja, namestitev kritine in izvedba kleparskih del. Torej prva in druga gradbena faza obsegata pribli┼żno 40 % vseh stro┼íkov gradnje objekta.”

 
 
Vir: Ve─Źer – Kvadrati, Sanja Verovnik