Zemljanka

3078
Zemljanka

Zemljanka je bivališče, ki je vkopano v zemljo. Njen osnovni naravni material je zemlja. Taka bivališča so bila ena prvih bivališč človeka, saj so zaradi svoje vkopanosti nudile zaščito pred različnimi vremenskimi vplivi. Pozimi ne pride do zmrzovanja, poleti pa ne do pregrevanja, saj zemlja dalj časa ohranja temperaturo. Zaradi svojega naravnega izgleda z zeleno streho se odlično zlije z okolico.

Naravni material zemlja

Zemlja je bila pomembno tradicionalno naravno gradivo v vsej Ameriki, Afriki, Evropi in delih Azije za tisoče let, in se uporablja na veliko različnih načinov. Nedavno je alternativna gibanja stavba razvila poglobljeno strokovno poznavanje materialov in njihovih tradicionalnih vlog, kar se pozna v varnejših in močnejših bivališč iz zemlje, včasih z vključitvijo razumne uporabe sodobnih industrijskih materialov in včasih tudi s pomočjo izboljšane zasnove.

Zemljanka je bila tudi bivališče naših prednikov Slovanov.      Zemljanka naših prednikov Slovanov

Sestava zemlje

Da bomo bolje razumeli bivališče narejeno pretežno iz zemlje, si moramo pogledati njene osnovne sestavine.

Obstajajo štirje osnovni naravni materiali v zemeljskih delih: glina, agregat, vlaknine in voda. Spreminjanje razmerja teh materialov v sestavljenem mešanici, bistveno spremeni njegove značilnosti. Zato zemeljski materiali z različnimi razmerji služijo različnim vlogam v stavbi po prednosti ali pomanjkljivosti mešanice.

Izraz glina se nanaša na usedlino z nekaj vsebnosti le te. Glina deluje kot vezivo v zemlji toliko kot cement v betonu. V zemljo se lahko doda veziva, kot so paste iz moke, jajčnih beljakov, …

Agregat (skupek približno enako velikih zrn) je vsak kamen, gramoz, prod ali pesek. V določenih primerih se lahko uporabi tudi reciklirani betonski agregat. Agregat zagotavlja tlačno trdnost v nosilnih konstrukcijah, pospešuje sušenje in zmanjša pokanje in krčenje kompozitnega materiala.

Vlaknine zagotavljajo natezno trdnost, kot armaturne palice v betonu. V zemlji se v ta namen lahko uporablja slama, posušena trava, gnojila, živalske dlake, kovine, Juta, papirne kaše, bambus, letve, in kopica drugih vlaknatih materialov. Znesek vlaken določa tudi izolacijske lastnosti zemlje.

Voda se kemično veže z ilovico, da postane vezivo. Razmerje vode v ilovnati mešanici bo vplivalo na spremenljivke kot so konsistenca, sušilni čas in krčenje.

sestava zemlje

Drugi dodatki:

Stabilizatorji zmanjšanje ali odpravijo širitev in krčenje ilovnatih mešanic za močenje in sušenje. Učinkovitost obeh, industrijskih in naravnih stabilizatorjev, se razlikuje in je pogosto odvisna od lokalnih spretnosti.

Polnila naredijo kompozitni material lažji in dodajo izolacijsko vrednost. Razmerje je treba nadzorovati, da se ohrani celovitost. Skupna polnila vključujejo perlit, lesne sekance, riževe luščine, papirne mase, in vulkanske kamnine.

Stavbarstvo

  • NOSILNA ilovnata sestava zemlje
Pozitivne lastnosti Negativne lastnosti
visoka termična masa (pozimi akumulira toploto sonca in seva nazaj v prostor, poleti čez dan sprejema toploto vročega sonca in ponoči oddaja v prostor, podnevi je v stavbi hladno)zaradi visokega razmerja peska in ilovice je nizka v izolativnosti.
  • NENOSILNA ilovnata sestava zemlje
Pozitivne lastnosti Negativne lastnosti
bodisi visoko izolativnost ali zelo nizko in lahko z zanemarljivo izolacijsko vrednostjoima na splošno nizko termičo maso

 

Časovni in finančni vidik:

  • montažne ilovnate gradbene materiale, kot so bloki ali slamnate glinene plošče, omogočajo postopno delo in investicijo
  • gradnja na mestu, kot pri zbiti zemljanki, zahteva, da se vsi materiali in dela vložijo v času gradnje.

Konstrukcijski sklopi

Poznamo več vrst gradnje zemljanke:

  • Butanka

Debele, nosilne stene so oblikovane v mestu z mokrim materialom, tako, da ne obstajajo horizontalne ali vertikalne fuge, kar ustvarja zelo stabilno, monolitno steno. Velika količina dolgih vlaken zagotavlja natezno trdnost v samem sklopu, tako da dodatni utrditveni material, kot je armatura, ni potrebna.

  • Zbita zemljanka

Ilovnata mešanica, ki je podobna butanki je zbita na osnovno konstrukcijo iz vezanega lesa ali masivnega lesa, ki ustvarja monolitno steno. Omet se lahko opravi ročno ali strojno. Kot stabilizator se lahko doda cement.

gradnja iz naravnih materialov

  • Sušeni bloki iz ilovice in peska

Na soncu sušeni bloki ali opeka iz ilovice in peska, morda ojačana z vlakni, so lahko oblikovani z roko, strojno, imajo lahko lesene ali kovinske primesi. Sušene bloke se lahko uporablja v obeh nosilnih in polnilni sestavi stene. Kot pri drugih oblikah morajo biti sušeni bloki zaščiteni z oblogo proti poškodbam.

  • Stisnjeni bloki iz zemlje

Stroj stisne vlažno mešanico gline, agregata, in pogosto dodanih stabilizatorjev, kot so cement, v blok. To ustvarja enotne bloke, ki imajo visoko tlačno trdnost. Nekatere oblike blokov omogočajo prostor znotraj zidu vertikalno in horizontalno okrepitev.

  • Glina s slamo

Ta visoko vlaknasta mešanica je bodisi polnilo v okvirju stene ali stisnjena v modele. Ima majhno težo, dobro izolativnost. Ta metoda gradnje lahko vključi tudi lesne sekance, žagovino, plovce ali perlit kot nadomestek za vlakna.

  • Trstika in grobi omet

Ilovnata zmes podobna materialu butanke (grobi omet) se uporablja za pleteno mrežo (trstika) ali podobnim materialom za ustvarjanje tanke, pogosto notranjosti nenosilnih zidov ali polnilom zunanje stene.