Zidana peč

1923
Zidana peč

Zidana peč

Ogrevanje prostorov (in vode) na zidano peč je preprost, ekonomičen in učinkovit način zagotovitve energetske neodvisnosti zgradbe, ki je pri naravni gradnji, poleg sobivanja z naravo in prijaznemu sistema za okolje, prvobitna.

Sistem ogrevanja na zidano peč na trda goriva(les – drva), grajen z opečnatimi zidaki, je več tisoč let star sistem, ki odgovarja tudi potrebam sodobnega človeka, poleg tega pa poudari element ognja in prostorske centriranosti in dogajanja v domu.

Vrste peči

Za lažje razumevanje izbora peči si poglejmo vrste peči oz. drugače rečeno, peči z akumulacijsko sposobnostjo (materiali, ki omogočijo akumulacijo toplote so: pečnice, lončeni zidaki, šamotne opeke, ki omogočajo dolgotrajno oddajanje toplote po prenehanju kurjenja …):

  • LONČENE PEČI

Praviloma imajo oblogo iz keramičnih ploščic in oddajajo toploto preko zunanjih površin.

  • KRUŠNE PEČI

Podobno kot lončena peč, s to razliko, da lahko v njej pečemo. Imajo zelo veliko akumulacijsko sposobnost, manj so primerne za občasno uporabo objekta, kjer ni stalnega bivanja.

  • TOPLOZRAČNE PEČIlončena peč

Peči so sestavljene iz kaminskega kurišča, obloge iz pečnic ali drugega mineralnega materiala s sposobnostjo akumulacije toplote ter sistema kanalov– regulacijskih zračnikov za ogrevanje prostora ali sosednih prostorov.

  • KOMBINIRANE REČI

Poznamo peči v kombinaciji med lončenimi in toplozračnimi pečmi. Prostor segrevajo kombinirano z oddajanjem toplote (toplozračna peč) in s sevanjem lončenega dela peči. Del, ki seva, t.i. klasičen del, je lahko oblikovan kot klop.

  • Klasični štedilniki

Štedilniki za kuhanje, ki hkrati ogrevajo prostor ali imajo toplozračne kanala, ki ogrevajo sosednje prostore.

  • RAKETNA PEČ
Peč, ki pri nas ni znana, vendar pogosto uporabljena v tujini pri naravni gradnji, ki je tudi preprosta za izgradnjo. Deluje po principu izgorevanja polen v visokotemperaturni komori, ki skupaj z plini, ki se sproščajo, ustvarijo pogon plinov skozi dimnik, ter oddajanje toplote v prostor skozi sevanje. Pogosto imajo podaljšek v obliki klopi. Oblečene so v Ilovnat omet.

Lastnosti zidane peči

Zidana peč na trda goriva mora biti nameščena v neposredni bližini dimnika. Za njeno delovanje, ki lahko pomeni tudi do 90% izkoristek, je pomembno, da ve slednje:                                                                        raketna peč

  • oddaja toplote

Zidana peč oddaja toploto z oddajanjem oz. sevanjem toplote, za razliko od naprav, kot je lončena peč, ki toploto oddajajo z gibanjem zraka t.i. konvekcijo. Toplota se tako širi centralno iz peči in ustvarja enakomerno toploto, saj se toplota ne dviguje v zrak. Plus takega ogrevanja je tudi, da toplota lahko traja do tri dni.

  • funkcija ogrevanja

Tu ločimo ogrevanje in/ali možnost kuhanja, ter ali želimo ogrevati celotno hišo. Na peč lahko priklopimo klasične radiatorje ter jo uporabljamo za peko. Lahko speljemo iz peči tudi kanale in tako hišo ogrevamo toplozračno.

  • zmogljivost peči

Pri zmogljivosti se upošteva tloris in število prostorov za ogrevanje.

  • delovanje peči

Peč deluje na izgorevanje polen, ki so lahko tudi do meter dolga, z pravilnim nalaganjem in suhimi poleni dosežemo, da za ogrevanje zadostuje nalaganje drv do 3 x na dan. Dovod izgorevalnega zraka je obvezen in je minimalnih dimenzij 125 mm v premeru cevi.

Arhitekturni elementi peči

Zidane peči lahko oblikujemo v nešteto oblik (kvadratne, ovalne, okrogle, z enimi ali več zapečki), lahko imajo podaljšek v obliki jedilne klopi, sedišča, ležišča naslonjala. Lahko vgradimo pekač ali kurišče, kjer lahko kuhamo. Barvno, oblikovno in tehnično jih prilagodimo posameznikovemu okusu in arhitekturi doma. Sama kurišča so lahko iz prostora, kjer ogrevajo prostor ali iz hodnika. Če imamo več etaž, lahko v drugi etaži izvedemo dodaten del peči, s katerim povečamo dimnovodne pline in povečamo izkoristek peči.      Vmestitev peči

Vgradnja peči

izdelava peči