Ambient iz naravnih materialov

510
Ambient iz naravnih materialov
Bivalno okolje doma klju─Źno vpliva na kvaliteto bivanja, zato je priporo─Źeno, da le to okolje ustvarimo z materiali, ki pove─Źujejo ob─Źutek udobja in spodbudno delujejo na na┼íe po─Źutje. Tako po─Źutje lahko dose┼żemo tudi z vpeljavo┬ánaravnih materialov┬áv┬áinterier, ki jih lahko izdelamo tudi sami tekom gradnje┬á(naravna gradnja hi┼íe)┬áali izdelamo kose pohi┼ítva z┬árecikla┼żo┬ákar sami.
┼Że od nekdaj imajo ljudje radi naravne oz.┬áorgansko oblikovane predmete ali ambiente, ker ustvarjajo ob─Źutek miru, sprejetosti v prostor in ustvarjajo zdravo bivalno okolje. Najbolj vsestranski in prijeten┬ánaravni material┬áje les, uporabi se lahko tudi kamen, ko┼ża, bomba┼ż, opeka,… Na┼íteti materiali z minimalno obdelavo tudi ne obremenjujejo okolja.
Eden najbolj raz┼íirjenih materialov za uporabo v interierju je┬áles. V naravi se pojavlja v mnogoterih vrstah in oblikah, v bivalnem okolju pa blagodejno deluje na ─Źute, saj di┼íi, zveni in je prijeten na dotik. Z lahkoto se obdeluje, popravlja in dopolnjuje. Na videz je lahko surove, neobdelane, naravne teksture ali gladko obdelan in svetle─Ź.

Površinska obdelava prostorov

Nekateri u┼żivajo v krepkem zna─Źaju naravnih skalnih sten v kuhinji, medtem ko imajo drugi morda raje uporabo opeke v prostoru , ker doda svojo enotno, vzor─Źasto teksturo in barvo v prostor. Les v svoji naravni obliki, ki ga krasi nepopolnost vozlov in zrn doda┬árustikalen pridih┬áv prostor ali bolj prefinjen pridih v obliki talne obloge v temnem mahagoniju.┬áIlovnat omet┬áv ovalnih linijah zidu,┬áhi┼íe – grajene s slamnatimi balami,┬áin omet v ilovnatih zemeljskih odtenkih ustvari organski, naraven ob─Źutek prostora, medtem ko ostro obdelani vogali jasneje za─Źrtajo prostor in lahko ustvarijo bolj sodoben pridih.

Pohištvo

Naraven pridih,┬ápohi┼ítvo iz naravnih materialov, lahko prinesemo v vsak prostor. Uporabimo naprimer veje, kamne, jih kreativno predelamo in porabimo v prostoru. Dobili bomo ob─Źutek, da aktivno ustvarjamo svoj prostor poleg tega bo zado┼í─Źeno ┼íe kreativnemu ─Źutu. Pohi┼ítvo ali prostori za odlaganje so lahko tudi del stene, kot ni┼íe ali izzidki, ─Źe gradimo s slamo in ilovico, lahko ustvarimo tudi prijetne prostor─Źke za shranjevanje in popestritev bivalnega okolja.
Tudi kopalnico lahko ustvarimo z naravnimi materiali, s ─Źimer pripomoremo k obujanju vseh ─Źutov na┼íega telesa in duha, saj nas┬ánaravni materiali┬ápove┼żejo z naravo, s tem pa tudi ustvarimo ob─Źutek spokojnosti in miru.

Dekoracija

Stenske, stropne poslikave ter vna┼íanje cvetli─Źnih aran┼żmajev ter rastlin v bivalni prostor vzpodbudno vpliva na po─Źutje. Tudi stenske plastike, oblikovane iz┬ánaravnih materialov, ki posnemajo elemente iz narave ali posamezni vzorci v mozaiku lahko popestrijo oz. razvedrijo prostor. V steni lahko oblikujemo ni┼íe, kamor postavimo okrasne predmete in s tem morda razbijemo enoli─Źnost stene. Mo┼żnosti za dekoracijo in oblikovanje lastnega prostora je ne┼íteto.

Svetloba in svetila

Pomemben in eden najlep┼íih naravnih elementov v prostoru, kateremu je potrebno posvetiti pozornost, je tudi svetloba, kjer z oblikovanjem prostora ali izdelavo svetil lahko veliko pripomoremo h kakovostnemu ambientu. Dnevno svetlobo lahko prinesemo v notranjost kot element oblikovanja tudi tekom same gradnje, ─Źe se odlo─Źimo za gradnjo iz naravnih materialov, kot je┬ágradnja hi┼íe s slamnatimi balami, kjer zmes ilovice in slame s pomo─Źjo ┼żi─Źnate armature omogo─Źa raznovrstno oblikovanje svetil.┬áSvetila┬álahko izdelamo tudi iz ko┼í─Źkov narave, ki jih najdemo v svoji okolici, ki pa omogo─Źajo veliko mo┼żnosti za kreativno izra┼żanje.