Ambient iz naravnih materialov

1345
Ambient iz naravnih materialov
Bivalno okolje doma ključno vpliva na kvaliteto bivanja, zato je priporočeno, da le to okolje ustvarimo z materiali, ki povečujejo občutek udobja in spodbudno delujejo na naše počutje. Tako počutje lahko dosežemo tudi z vpeljavo naravnih materialov v interier, ki jih lahko izdelamo tudi sami tekom gradnje (naravna gradnja hiše) ali izdelamo kose pohištva z reciklažo kar sami.
Že od nekdaj imajo ljudje radi naravne oz. organsko oblikovane predmete ali ambiente, ker ustvarjajo občutek miru, sprejetosti v prostor in ustvarjajo zdravo bivalno okolje. Najbolj vsestranski in prijeten naravni material je les, uporabi se lahko tudi kamen, koža, bombaž, opeka,… Našteti materiali z minimalno obdelavo tudi ne obremenjujejo okolja.
Eden najbolj razširjenih materialov za uporabo v interierju je les. V naravi se pojavlja v mnogoterih vrstah in oblikah, v bivalnem okolju pa blagodejno deluje na čute, saj diši, zveni in je prijeten na dotik. Z lahkoto se obdeluje, popravlja in dopolnjuje. Na videz je lahko surove, neobdelane, naravne teksture ali gladko obdelan in svetleč.

Površinska obdelava prostorov

Nekateri uživajo v krepkem značaju naravnih skalnih sten v kuhinji, medtem ko imajo drugi morda raje uporabo opeke v prostoru , ker doda svojo enotno, vzorčasto teksturo in barvo v prostor. Les v svoji naravni obliki, ki ga krasi nepopolnost vozlov in zrn doda rustikalen pridih v prostor ali bolj prefinjen pridih v obliki talne obloge v temnem mahagoniju. Ilovnat omet v ovalnih linijah zidu, hiše – grajene s slamnatimi balami, in omet v ilovnatih zemeljskih odtenkih ustvari organski, naraven občutek prostora, medtem ko ostro obdelani vogali jasneje začrtajo prostor in lahko ustvarijo bolj sodoben pridih.

Pohištvo

Naraven pridih, pohištvo iz naravnih materialov, lahko prinesemo v vsak prostor. Uporabimo naprimer veje, kamne, jih kreativno predelamo in porabimo v prostoru. Dobili bomo občutek, da aktivno ustvarjamo svoj prostor poleg tega bo zadoščeno še kreativnemu čutu. Pohištvo ali prostori za odlaganje so lahko tudi del stene, kot niše ali izzidki, če gradimo s slamo in ilovico, lahko ustvarimo tudi prijetne prostorčke za shranjevanje in popestritev bivalnega okolja.
Tudi kopalnico lahko ustvarimo z naravnimi materiali, s čimer pripomoremo k obujanju vseh čutov našega telesa in duha, saj nas naravni materiali povežejo z naravo, s tem pa tudi ustvarimo občutek spokojnosti in miru.

Dekoracija

Stenske, stropne poslikave ter vnašanje cvetličnih aranžmajev ter rastlin v bivalni prostor vzpodbudno vpliva na počutje. Tudi stenske plastike, oblikovane iz naravnih materialov, ki posnemajo elemente iz narave ali posamezni vzorci v mozaiku lahko popestrijo oz. razvedrijo prostor. V steni lahko oblikujemo niše, kamor postavimo okrasne predmete in s tem morda razbijemo enoličnost stene. Možnosti za dekoracijo in oblikovanje lastnega prostora je nešteto.

Svetloba in svetila

Pomemben in eden najlepših naravnih elementov v prostoru, kateremu je potrebno posvetiti pozornost, je tudi svetloba, kjer z oblikovanjem prostora ali izdelavo svetil lahko veliko pripomoremo h kakovostnemu ambientu. Dnevno svetlobo lahko prinesemo v notranjost kot element oblikovanja tudi tekom same gradnje, če se odločimo za gradnjo iz naravnih materialov, kot je gradnja hiše s slamnatimi balami, kjer zmes ilovice in slame s pomočjo žičnate armature omogoča raznovrstno oblikovanje svetil. Svetila lahko izdelamo tudi iz koščkov narave, ki jih najdemo v svoji okolici, ki pa omogočajo veliko možnosti za kreativno izražanje.