Projektiranje hiš

1792
Projektiranje hiš

Ko se odločamo za nov dom v hiši, se nam ponujajo različne možnosti. Od nakupa stare hiše pa vse do gradnje nove. Ne glede na to, ali se bomo odločili za novogradnjo ali obnovo stare hiše, moramo ugoditi številnim potrebam, ki so odvisne od našega načina življenja in zahtev po udobju, toploti, miru, svetlobi. Ker se v življenju večinoma ne selimo pogosto, je potrebno dobro premisliti, kakšne so naše potrebe, naš način življenja in naše finančne zmožnosti za pravo izbiro.

Če se odločimo za nakup stare hiše, moramo biti predvsem zelo pozorni na njeno stanje. Če je hiša na ugodni lokaciji, če nam prostori ustrezajo in če so dovolj veliki za naše potrebe bivanja ter ponujajo dovolj naravne svetlobe, je priporočljivo, da poiščemo pomoč strokovne osebe, ki bo lahko ocenila stanje hiše. S tem se izognemo neprijetnim finančnim presenečenjem pri prenovi, saj nam bo svetovalec iz gradbenega podjetja izdal predračun obnove, ki ga lahko primerjamo s stroški gradnje nove hiše enake velikosti. Poleg tega je pri strokovnem mnenju (ekspertizi) potrebno določiti tudi možnosti adaptacije in ureditve novih sanitarnih in drugih inštalacij. Izvedence moramo povprašati, katere notranje stene lahko porušimo in katere ne, koliko lahko povečamo okenske in vratne odprtine, in ali lahko dogradimo vmesno nadstropje, če imamo visoke prostore. Šele ko smo prepričani o vseh dejavnikih, ki vplivajo na prenovo in preureditev stare hiše, se odločimo za njen nakup. Zavedati se moramo, da je za vzpostavitev modernih klimatskih razmer in dobrega počutja med starimi zidovi potrebno kar veliko dela, s tem pa so povezani tudi stroški. Posebnega stroška s strani projektiranja pri tem ni, razen interierja in inštalacij. V kolikor se ne posega v nosilno konstrukcijo objekta, se izognemo tudi vsem upravnim postopkom in s tem pridobimo na časovni komponenti.

Druga možnost, ki se nam ponuja, je gradnja nove hiše. Ta se prične z nakupom zemljišča in projektiranjem objekta za pridobitev gradbenega dovoljenja. Časovni vidik je pri tem precej daljši, saj je potrebno upoštevati, da nam bo pridobivanje dovoljenj za gradnjo vzelo kar nekaj mesecev.

Lahko se odločite tudi za nakup hiše na »ključ«. Gradbena podjetja v zadnjem času ponujajo vse več moderno zgrajenih hiš, bodisi v sklopu stanovanjskih sosesk ali individualne gradnje. Prednost takega sistema je, da se zaradi večjega gradbenega posega stroški posamezne gradnje znižajo, skupno večjim sklopom gradnje pa so običajno bolj premišljene tudi oblike stavb in tlorisi.

Predvidevamo, da imate veliko vprašanj, zato predlagamo, da vprašate strokovnjake.

Klikni tu za več informacij

    Ekipa INPRO 22 svetuje