Ilovnat omet

1380
Ilovnat omet

Ilovica, -e ž (í) težka, manj rodovitna prst iz gline (gnetljiva usedlina), pomešane s peskom: noge so se mu ugrezale v ilovico; mastna, mokra ilovica; debele plasti ilovice / peščena ilovica / koča, tla iz steptane, zbite ilovice / gnesti, sušiti ilovico glino. (vir: SSKJ)

O tem naravnem ometu prijetnega videza smo že pisali v sestavku z naslovom Potek gradnje hiše s slamnatimi balami, prav tako v sestavku Ambient iz naravnih materialov. Omeniti bi pa bilo potrebno tudi kaj o njenih čudovitih če ne kar tudi čudodelnih lastnosti v gradnji.

Lastnosti ilovice kot naravni omet

Ilovnat omet deluje v prostoru kot naravni zračnik, saj veže nase vlago, tako je odvečna vlaga odstranjena po naravni poti. Onemogoča prisotnost plesnobe v prostoru, posebej v kopalnicah.

VLAGA

Ilovnat omet deluje v prostoru kot naravni zračnik, saj veže nase vlago, tako je odvečna vlaga odstranjena po naravni poti. Onemogoča prisotnost plesnobe v prostoru, posebej v kopalnicah.

ANTIALERGENIK

Ilovnati ometi ne povzročajo alergij, struktura sama celo uničuje alergetike.

TEMPERATURNI PREVODNIK

Ilovnat omet do določene mere zadržuje temperaturo ter jo seva nazaj v prostor, tako ustvari naravno toploto in občutek udobja v prostoru.

ELEKTRIČNO SEVANJE

Ilovnat omet ščiti pred električnim sevanjem, ki ga oddajajo električni aparati v prostoru.

Ilovica v gradbenistvu

TRAJNOST

Ilovica se je skozi tisočletja izkazala kot vzdržljiv naravni gradbeni material, saj še danes lahko vidimo stare hiše, ki so zgrajene iz same ilovice. Trajnost se lahko enači z apnenim ali mavčnim ometom.

NEVTRALIZIRANJE NEPRIJETNIH VONJAV IN DUŠENJE ZVOKA

Ilovnat omet neprijetne vonjave ter zvoke v precejšnji meri nevtralizira, saj jih absorbira.

Uporaba in nanašanje ilovice

Ilovnat omet se da nanašati ročno ali strojno na kakršenkoli gradbeni material seveda z ustrezno predpripravo za pravilni oprijem.

Ilovnat omet se nanaša tako lahko na zidano, leseno, betonsko podlago, tudi na OSB plošče, ali na slamato podlago. Kako, si lahko preberete v naravni gradnji, sestavek Potek gradnje hiše s slamnatimi balami, kjer se ilovico meša s slamo, da se tako ustvari armaturo za nanos grobega ometa.
Ilovnati grobi omet s slamo
Ko se ilovnat omet posuši pridobi svojo trdnost in pridobi topel, pastelni odtenek barve. Struktura ometa je lahko fina ali bolj gorba, s čimer doseže še dodatno zvočno absorbcijo v prostoru. Barva ometa je lahko je sivkasta, rumena ali rdeča, saj poznamo tudi različne barve ilovice. Žive barve lahko dosežemo z zidnimi barvami, ki dopuščajo difuzijo. Dobra lastnost ilovnatega ometa je, da če poči se jo lahko zmoči, zmehča in uporabi naprej oz. zgladi.
Ilovnat omet v naravni gradnji