Nadzor nad gradnjo

932
Nadzor nad gradnjo

Gradnja je dolgotrajen in kompleksen proces, pri katerem sodeluje veliko ljudi. Za nemoten potek in┬ákakovostno gradnjo┬áje potreben┬ánadzor nad gradnjo, predvsem pa dobra organizacija in sodelovanje med investitorjem, nadzornikom in izvajalci. Mnogokrat se namre─Ź pojavijo te┼żave pri kon─Źnem obra─Źunu, ker pride do velikega┬áodstopanja stro┼íkov. Za to sta najve─Źkrat kriva slab popis del, na podlagi katerega se izdela predra─Źun ter nekakovosten nadzor nad gradnjo.

Popis del

Popis del┬áje sestavni del projektne dokumentacije, v kateri so zajeta dela iz gradbene, obrtni┼íke in in┼ítalacijske stroke. V njem so po sklopih opisana dela in koli─Źina del, ki so potrebna za gradnjo objekta. Popis del daje investitorju mo┼żnost pregleda stro┼íkov in samega poteka del pri gradnji. Na njegovi podlagi naro─Źnik nato izbere najbolj primernega izvajalca del.Glavni┬ánamen popisa┬áje, da investitor dobi okvirno ceno investicije in vpogled v potek del. Cene gradbenih in obrtni┼íkih del, ki jih ponudi izvajalec, lahko na podlagi popisa del investitor primerja s projektantskimi cenami. Poleg natan─Źnega opisa vseh del morajo biti v popisu tudi ─Źim bolj pravilno izra─Źunane koli─Źine posameznih del.

popis del─îe je popis nenatan─Źen, se lahko pojavijo velike┬árazlike med koli─Źinami in cenami┬ápredvidenih in izvedenih del, kar posledi─Źno privede┬ádo povi┼íanja stro┼íkov izgradnje.

Slovenska zakonodaja popis del pomanjkljivo ureja, zato je oblika projektantskega popisa del ┼íe vedno odvisna predvsem od posameznega popisovalca del. Posledi─Źno imajo zato izvajalci te┼żave pri kalkulaciji cen v ponudbah, pri kon─Źnem obra─Źunu pa tudi investitorji zaradi obse┼żnih dodatnih del. Da se izognemo nepotrebnim┬ádodatnim delom, je potrebno ┼że v fazi na─Źrtovanja skrbno in natan─Źno dolo─Źiti potek del in materiale.

Koli─Źine izvedenih del mora nadzornik sproti preverjati, izvajalec pa mora voditi┬ágradbeno knjigo, v katero se vpisujejo vsa izvedena dela. Pri dolo─Źenih koli─Źinah se ob─Źasno uporabljajo napa─Źne koli─Źinske mere, na primer: monta┼ża delovnega odra obra─Źunana po koli─Źinski meri komplet (klp), namesto na m2. Odgovorni nadzornik mora zato med gradnjo nadzorovati potek del in koli─Źine izvedenih del, vsako odstopanje od projekta pa mora ustrezno zapisati in o teh spremembah obvestiti izvajalca ter investitorja, ki mora vsa odstopanja tudi odobriti. Med gradnjo je zato potrebno pregledovati in potrjevati┬ágradbeni dnevnik┬áin s pregledom gradbene knjige preverjati obra─Źunske situacije. Popis del mora biti torej natan─Źno in kakovostno narejen.

Priporo─Źljivo je, da popis del izvede projektant, ki ima na tem podro─Źju izku┼ínje, pozna trg in cene, ter je neodvisen od izvajanja del. Naloga projektanta, ki izvede popis del je, da pred za─Źetkom gradnje temeljito pregleda teren in na─Źrte. Na tak┼íen na─Źin se lahko v veliki meri pripomore, da bodo odstopanja stro┼íkov v ponudbi in kon─Źnem obra─Źunu ─Źim ni┼żja.

nadzor nad gradnjo hiseVpra┼íanju, kdo bo kril razliko v stro┼íkih se lahko izognemo, ─Źe v pogodbo, ki jo investitor sklene z izvajalcem, vnesemo dolo─Źena┬ápogodbena dolo─Źila, ki se nana┼íajo na prese┼żna, dodatna in nujna nepredvidljiva dela. Razlika v kon─Źni ceni torej ni odvisna samo od kvalitete popisa del, temve─Ź tudi od pogodbeno dogovorjenega na─Źina obra─Źunavanja.

Pri gradnji moramo torej vseskozi nadzorovati in spremljati potek del. Klju─Źnega pomena je kvalitetno in natan─Źno izdelan popis del, na podlagi katerega se izdela predra─Źun in podpi┼íe pogodba med izvajalcem in investitorjem. S tem in sprotnim nadzorom nad izvedenimi deli zmanj┼íamo verjetnost, da bi kon─Źni obra─Źun odstopal od pogodbene vrednosti. Vsekakor pa mora biti med vsemi sodelujo─Źimi v procesu gradnje vzpostavljeno sodelovanje.

 

Oglasite se med uradnimi urami v eni od na┼íih┬áposlovalnic┬áali pa nas pokli─Źite na┬á05 90 37 440, kjer boste dobili odgovore na vsa va┼ía vpra┼íanja, ki vas najbolj te┼żijo.