Opremljamo otroško sobo

328
Opremljamo otroško sobo

Otrok raste, naj “raste” tudi njegova soba

Otrok prinese v družino veliko vznemirjenja. Že dolgo pred rojstvom se začne zapleteno pripravljanje otroške sobe. Prostor in njegovo opremo je treba prilagoditi otrokovim potrebam oziroma časovnemu obdobju, skozi katero odrašča otrok.

“Najprej imamo sobo za dojenčka, v kateri ni potrebnega prav veliko pohištva. Potrebujemo posteljico ali na začetku zibko, previjalno mizo s predali in pa mogoče še kakšno polico za kremice in pleničke. Pomembno je, da v sobi za dojenčka pomislimo tudi na starše. Za očeta ali mamico naj bo v sobi pripravljen recimo udoben enosed, da se lahko spočijeta ob pogledu na otroka, ko ta spi, ali pa za hranjenje dojenčka.”

Dojenčku oblazinimo tla

Ko se dojenček razvije v malčka in se začne plaziti in nato hoditi, poskrbimo, pravi sogovornica, da so v sobi tudi mehka tla. “Na tleh naj bodo kar mehke blazine, kjer se bo lahko igral ali počival. V tem obdobju poskrbimo, da pohištvo nima ostrih robov. Pohištvo naj bo čim nižje, če je višje, naj bo varno pritrjeno na steno. Predvsem pa naj bo na sredini sobe veliko prostora za igro.”

Soba za šolarja

“Za šolarja potrebujemo pisalno mizo, garderobno omaro, police za knjige in mogoče za njegova priznanja, izdelke… Kakšen dodatni stol bo tudi prišel prav, ko ga bo obiskal sošolec ali sošolka.

Pri mladostniku pa se v sobi že pokaže njegova osebnost. V prostoru, ki ga bo uredil po svojem okusu, potrebuje lastni kotiček, predvsem pa večjo posteljo, ki je včasih tudi prostor za posedanje. Mladostnik v svoji sobi preživi največ časa, saj v njej posluša glasbo, se uči, druži z vrstniki, predvsem pa v njej najde svojo oazo miru.”

Opremljanje s stilom

Pohištvo v sobi otroka naj bo dimenzijsko prilagojeno ne samo prostoru, ampak tudi starosti otroka. “Ne potrebujemo velikih kosov pohištva, predvsem pa ne izkoriščajte otroške sobe oziroma omar, ki so v tem prostoru, še za svoje stvari. Pohištvo naj bo pomaknjeno ob stene, da se na sredini naredi prostor bodisi za igro na tleh, za igranje inštrumenta, ples bodisi kasneje za posedanje in poslušanje glasbe. Če se odločite za enosed, naj bo v tkanini v barvi sobe, da ne bo zunaj konteksta.”

Na okna ne obešajte težkih in temnih zaves, nadaljuje svetovalka za notranjo opremo, ampak pustite v prostor čim več naravne svetlobe. “No, vsaj na začetku. Kasneje bo verjetno prišla prav kakšna zavesa, da otroku ne bo uhajal pogled ven, v naravo, namesto v knjige.”

Tla naj bodo lesena s preprogo z otroškim motivom ali pa položite tapisom. “Najbolj pomembno je, da so tla topla, glede na to, da otroci veliko presedijo na tleh. Tapisom priporočam z vzorcem, seveda otroškim, zaradi lažjega vzdrževanja, ker se manj opazijo madeži. Priporočljivo je, da tapisom redno menjavamo.”

Barve, barve, barve…

Po navadi so stene sobe za deklice roza, za dečke pa modre barve. “Bodite izvirni in v sodelovanju z otrokom izberite barvo, ki je všeč vam in njemu. Pomembno je, da mu pustimo izražati svojo kreativnost. Da pa se ta ne bi odražala prav na vsaki steni, obesite na eno od sten pano ali tablo za risanje. Če je otrokom omogočeno, da rišejo po panoju ali tabli, sem prepričana, da bodo stene ostale neporisane.” Igrače se najlepše in najlažje pospravijo v zaboje, plastične ali lesene, ki jih lahko pospravimo pod posteljo, mizo ali stol. “Tako bo soba hitro pospravljena, pa še prahu se ne bodo naužile.”

Odraščujočemu otroku naredimo prostor čim bolj prijeten. Še najbolje je, da je urejen po njegovih željah, kot soba na fotografiji, ki je kot nalašč za dečke.

Pri otroških sobah ni treba prav posebej paziti na kombinacijo barv, denimo omara je lahko modre barve in ima rdeče kljukice. Vzorci so lahko raznoliki, pohištvo se lahko okrasi po željah vašega otroka. “Naj bo otrok umetnik svojega pohištva. Namig: na eno od sten odtisnite njegove dlani ali pa stopala. Izpade zelo posrečeno, pa še spomin ostane na njegova otroška leta.”Otroške sobe urejujte skladno z obdobjem malčka. “Uredite mu sobo z manjšimi detajli, na primer nočna svetilka je lahko v obliki balerine, kljukice na omarah so lahko rožice ali pa celo dinozavri… Deklica lahko ima nad posteljo baldahin, deček pa plezalno steno.”

Varna in zdrava otroška soba

“Otroci preživijo v svoji sobi veliko več časa kot na primer odrasli v katerem koli drugem prostoru. Otroci so tudi bolj občutljivi za toksično okolje v sobi. Zaradi svoje velikosti in hitrejšega dihanja dobijo z zrakom v telo tudi več onesnaževalcev, ki se kopičijo v njihovem telesu.” Stenske barve naj bodo brez svinca, na vodni osnovi ali akrilne, ki se hitro sušijo. Izogibajte se pohištvu, ki je narejeno iz plastike ali kovine. Električne vtičnice naj bodo zaščitene s pokrovčki ali pa celo postavljene višje na steni. Pomembno je, da je v sobi čim manj negativnega sevanja.

”Postelja naj bo močna, brez ostrihrobov in po možnosti iz naravnega lesa. Za manjše otroke pritrdite na posteljo varnostno ograjico, sploh če je postelja malo dvignjena, se pravi, da ima spodaj predale. Poskrbite tudi za kakovostno žimnico z latofleksom in ne varčujte z denarjem pri nakupu anatomskega vzglavnika. Izogibajte se sintetičnih vlaken pri zavesah in preprogi.”

Na radiatorje postavite vlažilnike. “Poskrbite za to, da ima otrok dober pisarniški stol in da se pravilno drži med učenjem. Še bolje pa je, če otrok sedi na veliki žogi, ki ne sme biti ne previsoka in ne prenizka. Kot, ki se tvori pri kolenu, ko sedimo, naj bo 90 stopinj. Verjetno nimamo v vseh domovih možnosti, da je delovna soba z računalnikom posebej. Računalnik ali televizor v otroški sobi zelo škodujeta vašemu otroku, zato je bolje, da je računalnik nekje drugje, recimo v dnevni sobi. Zavedajte pa se tudi tega, da otrok približno do četrtega ali petega razreda osnovne šole dela domačo nalogo po navadi v kuhinji s starši.”

 

 

Vir: Večer – Kvadrati; Sanja Verovnik