Smernice pri opremljanju kuhinje

1299
Smernice pri opremljanju kuhinje

Smernice pri opremljanju kuhinje

Kuhinja vse bolj postaja osrednji prostor v hiši. To je prostor, skupaj z jedilnico, kjer se po navadi združuje celotna družina. Prostor mora biti primerno urejen in nuditi možnost, da poteka sproščen pogovor ali da se lahko na eleganten način postreže večerja, tudi takrat, ko se zberejo družinski prijatelji.

Kuhinja je eden najpomembnejših in funkcionalno najzahtevnejših prostorov dobre organizacije v stanovanju. Katere so osnovne smernice pri tem?

“Najbolj zaležen položaj kuhinje je v bližini vhoda v stanovanje kot direktna povezanost z jedilnico in dnevno sobo. Da pa je kuhinja funkcionalna, mora zadovoljiti naslednje: omogočati mora kontinuiran delovni proces, da je dovolj prostora za gibanje (med obema vrstama kuhinjskega niza naj bo vsaj 120 cm), v njej morata biti dobra ventilacija in razsvetljava, oprema v njej mora biti čim enostavnejša za vzdrževanje. V kuhinji naj bo čim manj stoječega dela, drža telesa naj bo čim udobnejša.”

– Tega prostora ne opremljamo ravno pogosto. Oprema ni poceni, drugič pa je to prostor v stanovanju, ki naj bi ga, takega, kot je, opremljali kar nekaj časa.

“Doba kuhinje je približno petnajst let, kar pomeni, da moramo biti dosledni in previdni, ko izbiramo, kajti možnosti pri izbiri opreme, vrst kuhinj je namreč na pretek. Bistvenega pomena je predvsem to, da kuhinja zadovolji naša pričakovanja v funkcionalnem in estetskem pomenu. In še nekaj. Preden se odpravimo nakupovat kuhinjo, se je treba v družini pogovoriti o velikosti, modelu in vrsti kuhinje, pa tudi o tem, kaj od kuhinje sploh pričakujemo, in ne nazadnje tudi o tem, koliko denarja smo zanjo pripravljeni odšteti. Priporočljivo je poiskati nasvet strokovnjaka, ki vam bo funkcionalno in estetsko znal oblikovati novo kuhinjo, ki se bo najbolje vklopila v celotno podobo vašega stanovanja. V salonih pohištva, kjer prodajajo kuhinje, vam naredijo tudi izris, prinesti morate le tloris prostora in pozicije napeljav vode, prezračevanja in elektrike.”

“Kuhinja mora zadovoljiti naša pričakovanja v funkcionalnem in estetskem pomenu.”

– Pravite, da obstaja več vrst kuhinje. Na kaj ste pri tem mislili?

“Pravzaprav obstajata dve osnovni vrsti kuhinje. Prva je delovna, pravzaprav kuhinja zaprtega tipa, ki služi izključno za pripravo hrane. Njeno mesto v stanovanju je v bližini jedilnice in dnevne sobe. Po navadi takšna kuhinja meri od 6 do 12 kvadratnih metrov. Njena prednosti je, da se vonjave med pripravo hrane in po njej ne širijo v ostale prostore. Druga je kuhinja odprtega tipa. V današnjem času je ta kuhinja bolj priljubljena. Je rezultat hitrejšega načina življenja in emancipacije žensk, ki nimamo več časa za vsakodnevno pripravljanje hrane. Kuhinja odprtega tipa je sestavni del dnevne sobe z jedilnim kotom ali pultom. Omenjena kuhinja postane multifunkcionalni prostor stanovanja – prostor za pripravo hrane, za druženje, delo…, v katerem se zbira cela družina.”

– Funkcionalnost kuhinje je torej na prvem mestu. Kako jo doseči?

“Vse je seveda odvisno od tlorisa, prostorskih možnosti in osebnih želja. Glede na razpored kuhinjskih elementov ločimo kuhinje na kuhinje v enem nizu, kuhinje v dveh nizih, kuhinje v obliki črke U, kuhinje v obliki črke L z jedilnim kotom ali otokom. V kuhinji v enem nizu se kuhinjski elementi nizajo samo ob eni steni. Tak tip kuhinje zahteva od 240 do 285 cm dolžine, primeren pa je za dolge in ozke prostore. V kuhinji v dveh nizih se kuhinjski elementi nizajo paralelno na obeh straneh prostora. Priporočljiva širina prostora med nizi je 120 cm, kar omogoča nemoteno gibanje in odpiranje omaric. Tip kuhinje v obliki črke U je najbolj funkcionalen, primeren za manjše in večje prostore. Taka kuhinja omogoča, da imamo najkrajše poti pri pripravi hrane. Ena od najpopularnejših vrst kuhinje je obliki črk L, primerna je za velike prostore. Prednost take kuhinje je v tem, da je eden od vogalov prostora prazen in tam lahko postavimo mizo ali otok.

Sodobna kuhalna plošča – nepogrešljiva v moderni kuhinji.

V kuhinji z otokom samostojni element stoji na sredini prostora, na njem so lahko štedilnik, pomivalni stroj, omare in delovna površina.

– Vendar pa postavitev kuhinje v prostor ni edino, čemur posvečamo pozornost. Na katere druge prav tako pomembne dejavnike moramo še misliti?

“Dva od njih sta osvetlitev in ventilacija. Osvetlitev v kuhinji najbolje rešimo s kombinacijo naravne in umetne svetlobe. Osvetlitev mora biti postavljena tako, da si med pripravo hrane ne delamo sence. Iz tega razloga je dobro, da predvidimo osvetlitev pod visečimi elementi. Veliko vlogo v kuhinji ima napa, ki mora biti nameščena nad kuhalno ploščo, izbrana pa mora biti tako, da ima dobro funkcijo odzračevanja. Danes so nape lahko lep element v kuhinji.”

– Na kratko se dotakniva še materialov kuhinjskega pohištva…

“Kar se tiče materiala, se danes najbolj pogosto uporabljata iveral in mediapan. Končna obdelava je lahko barvanje in lakiranje v mat, polmat ali visoki sijaj. Delovne površine pa so lahko iz ultrapasa, granita, kerrocka, masive, stekla ali pa celo iz nerjavnega jekla.”

– Kakšna je priporočena višina kuhinjskega pulta?

“Standardna višina kuhinjskega pulta je približno 85 cm, čeprav se danes vse bolj odločamo za višje, tudi tam do 97 do 100 cm. Povprečna višina ljudi je večja kot pred desetletji.”

– Za konec se dotakniva še gospodinjskih aparatov v kuhinji. Kateri imajo glavno in kateri stransko vlogo?

“Odgovor je preprost. Med primarno belo tehniko sodijo hladilnik, pomivalni stroj, korito z odcejalnikom, kuhalna plošča ali štedilnik, pečica, napa, med sekundarno pa mikrovalovna pečica, aparat za kavo, ledomat, električni žar in manjši hladilnik za vina.”

Tako imenovane šank variante, ki združujejo kuhinjo in jedilnico, so v sodobni kuhinji izredno dobrodošle.

Vir: Večer – Kvadrati, Sanja Verovnik