Smernice pri opremljanju kuhinje

267
Smernice pri opremljanju kuhinje

Smernice pri opremljanju kuhinje

Kuhinja vse bolj postaja osrednji prostor v hi┼íi. To je prostor, skupaj z jedilnico, kjer se po navadi zdru┼żuje celotna dru┼żina. Prostor mora biti primerno urejen in nuditi mo┼żnost, da poteka spro┼í─Źen pogovor ali da se lahko na eleganten na─Źin postre┼że ve─Źerja, tudi takrat, ko se zberejo dru┼żinski prijatelji.

Kuhinja je eden najpomembnejših in funkcionalno najzahtevnejših prostorov dobre organizacije v stanovanju. Katere so osnovne smernice pri tem?

“Najbolj zale┼żen polo┼żaj kuhinje je v bli┼żini vhoda v stanovanje kot direktna povezanost z jedilnico in dnevno sobo. Da pa je kuhinja funkcionalna, mora zadovoljiti naslednje: omogo─Źati mora kontinuiran delovni proces, da je dovolj prostora za gibanje (med obema vrstama kuhinjskega niza naj bo vsaj 120 cm), v njej morata biti dobra ventilacija in razsvetljava, oprema v njej mora biti ─Źim enostavnej┼ía za vzdr┼żevanje. V kuhinji naj bo ─Źim manj stoje─Źega dela, dr┼ża telesa naj bo ─Źim udobnej┼ía.”

– Tega prostora ne opremljamo ravno pogosto. Oprema ni poceni, drugi─Ź pa je to prostor v stanovanju, ki naj bi ga, takega, kot je, opremljali kar nekaj ─Źasa.

“Doba kuhinje je pribli┼żno petnajst let, kar pomeni, da moramo biti dosledni in previdni, ko izbiramo, kajti mo┼żnosti pri izbiri opreme, vrst kuhinj je namre─Ź na pretek. Bistvenega pomena je predvsem to, da kuhinja zadovolji na┼ía pri─Źakovanja v funkcionalnem in estetskem pomenu. In ┼íe nekaj. Preden se odpravimo nakupovat kuhinjo, se je treba v dru┼żini pogovoriti o velikosti, modelu in vrsti kuhinje, pa tudi o tem, kaj od kuhinje sploh pri─Źakujemo, in ne nazadnje tudi o tem, koliko denarja smo zanjo pripravljeni od┼íteti. Priporo─Źljivo je poiskati nasvet strokovnjaka, ki vam bo funkcionalno in estetsko znal oblikovati novo kuhinjo, ki se bo najbolje vklopila v celotno podobo va┼íega stanovanja. V salonih pohi┼ítva, kjer prodajajo kuhinje, vam naredijo tudi izris, prinesti morate le tloris prostora in pozicije napeljav vode, prezra─Źevanja in elektrike.”

“Kuhinja mora zadovoljiti na┼ía pri─Źakovanja v funkcionalnem in estetskem pomenu.”

– Pravite, da obstaja ve─Ź vrst kuhinje. Na kaj ste pri tem mislili?

“Pravzaprav obstajata dve osnovni vrsti kuhinje. Prva je┬ádelovna, pravzaprav kuhinja zaprtega tipa, ki slu┼żi izklju─Źno za pripravo hrane. Njeno mesto v stanovanju je v bli┼żini jedilnice in dnevne sobe. Po navadi tak┼ína kuhinja meri od 6 do 12 kvadratnih metrov. Njena prednosti je, da se vonjave med pripravo hrane in po njej ne ┼íirijo v ostale prostore. Druga je kuhinja┬áodprtega tipa. V dana┼ínjem ─Źasu je ta kuhinja bolj priljubljena. Je rezultat hitrej┼íega na─Źina ┼żivljenja in emancipacije ┼żensk, ki nimamo ve─Ź ─Źasa za vsakodnevno pripravljanje hrane. Kuhinja odprtega tipa je sestavni del dnevne sobe z jedilnim kotom ali pultom. Omenjena kuhinja postane multifunkcionalni prostor stanovanja – prostor za pripravo hrane, za dru┼żenje, delo…, v katerem se zbira cela dru┼żina.”

– Funkcionalnost kuhinje je torej na prvem mestu. Kako jo dose─Źi?

“Vse je seveda odvisno od┬átlorisa, prostorskih mo┼żnosti in osebnih ┼żelja.┬áGlede na razpored kuhinjskih elementov lo─Źimo kuhinje na kuhinje v enem nizu, kuhinje v dveh nizih, kuhinje v obliki ─Źrke U, kuhinje v obliki ─Źrke L z jedilnim kotom ali otokom. V kuhinji v enem nizu se kuhinjski elementi nizajo samo ob eni steni. Tak tip kuhinje zahteva od 240 do 285 cm dol┼żine, primeren pa je za dolge in ozke prostore. V kuhinji v dveh nizih se kuhinjski elementi nizajo paralelno na obeh straneh prostora. Priporo─Źljiva ┼íirina prostora med nizi je 120 cm, kar omogo─Źa nemoteno gibanje in odpiranje omaric. Tip kuhinje v obliki ─Źrke U je najbolj funkcionalen, primeren za manj┼íe in ve─Źje prostore. Taka kuhinja omogo─Źa, da imamo najkraj┼íe poti pri pripravi hrane. Ena od najpopularnej┼íih vrst kuhinje je obliki ─Źrk L, primerna je za velike prostore. Prednost take kuhinje je v tem, da je eden od vogalov prostora prazen in tam lahko postavimo mizo ali otok.

Sodobna kuhalna plo┼í─Źa – nepogre┼íljiva v moderni kuhinji.

V kuhinji z otokom samostojni element stoji na sredini prostora, na njem so lahko štedilnik, pomivalni stroj, omare in delovna površina.

– Vendar pa postavitev kuhinje v prostor ni edino, ─Źemur posve─Źamo pozornost. Na katere druge prav tako pomembne dejavnike moramo ┼íe misliti?

“Dva od njih sta osvetlitev in ventilacija. Osvetlitev v kuhinji najbolje re┼íimo s kombinacijo naravne in umetne svetlobe. Osvetlitev mora biti postavljena tako, da si med pripravo hrane ne delamo sence. Iz tega razloga je dobro, da predvidimo osvetlitev pod vise─Źimi elementi. Veliko vlogo v kuhinji ima napa, ki mora biti name┼í─Źena nad kuhalno plo┼í─Źo, izbrana pa mora biti tako, da ima dobro funkcijo odzra─Źevanja. Danes so nape lahko lep element v kuhinji.”

– Na kratko se dotakniva ┼íe materialov kuhinjskega pohi┼ítva…

“Kar se ti─Źe materiala, se danes najbolj pogosto uporabljata iveral in mediapan. Kon─Źna obdelava je lahko barvanje in lakiranje v mat, polmat ali visoki sijaj. Delovne povr┼íine pa so lahko iz ultrapasa, granita, kerrocka, masive, stekla ali pa celo iz nerjavnega jekla.”

– Kak┼ína je priporo─Źena vi┼íina kuhinjskega pulta?

“Standardna vi┼íina kuhinjskega pulta je pribli┼żno 85 cm, ─Źeprav se danes vse bolj odlo─Źamo za vi┼íje, tudi tam do 97 do 100 cm. Povpre─Źna vi┼íina ljudi je ve─Źja kot pred desetletji.”

– Za konec se dotakniva ┼íe gospodinjskih aparatov v kuhinji. Kateri imajo glavno in kateri stransko vlogo?

“Odgovor je preprost. Med primarno belo tehniko sodijo hladilnik, pomivalni stroj, korito z odcejalnikom, kuhalna plo┼í─Źa ali ┼ítedilnik, pe─Źica, napa, med sekundarno pa mikrovalovna pe─Źica, aparat za kavo, ledomat, elektri─Źni ┼żar in manj┼íi hladilnik za vina.”

Tako imenovane ┼íank variante, ki zdru┼żujejo kuhinjo in jedilnico, so v sodobni kuhinji izredno dobrodo┼íle.

Vir: Ve─Źer – Kvadrati, Sanja Verovnik