Opremljanje prostora Utility - vsestransko uporaben prostor

1404
Opremljanje prostora Utility - vsestransko uporaben prostor

Opremljanje prostora (Utility) – vsestransko uporaben prostor

Utility je prostor, ki ga potrebuje vsak dom. Lahko mu rečemo tudi po domače gospodinjski kotiček.

“Če je le mogoče, naj utility stoji tik pod kopalnico, v kleti ali prvem nadstropju hiše.”

Današnji predlog svetovalcev za notranji design v podjetju Inpro 22 je izdelava vsestransko uporabnega prostora v dandanašnjem času skorajda del vsakega projekta za hišo ali večje stanovanje.

Kam ga umestiti?

“Utility po navadi stoji poleg kopalnice ali kuhinje. V hišah stoji po navadi poleg kurilnice ali shrambe. Če je le mogoče, naj stoji tik pod kopalnico, v kleti ali prvem nadstropju. V kopalnici naj bo niša, iz nje navzdol pa široka cev, po kateri bomo lahko spustili umazano perilo direktno v koš v utilityju.”

Svetloba in inštalacije

“Prostor naj bo dovolj velik in zračen. Najbolje z oknom, kar pomeni, da pridobimo v prostoru naravno ventilacijo. V utilitiyju morajo biti vsi priključki, ki jih potrebujemo za delovanje pralnega in sušilnega stroja. Vsaka stena naj bo čim bolj izkoriščena, pomemben je vsak centimeter.” Na stene tako namestimo poličnike, na katerih lahko shranjujemo različne stvari, bodisi predalnike.”

Kaj pa oprema?

“V utilityju imajo svoj prostor pralni in sušilni stroj, likalna deska, lahko tudi šivalni stroj. Na stenah naj bo čim več polic in omaric. Za čistila poskrbimo, da so pospravljena v omarice. Košaro v omari izkoristimo za umazano perilo, police pa za posušeno in zlikano perilo.”

Uporaba likalnika in likalne deske

“Če imate parni likalnik, potrebujete malo večjo polico za hrambo le-tega. Likalno desko, ko ta ni v uporabi, skrijte za vrata ali med omare. Ko pa jo uporabljate, jo nastavite na višino bokov, saj je to idealna višina za vašo držo pri tem gospodinjskem opravilu. Če prostor dopušča, si v utilityju privoščimo še umivalnik in delovno površino.

“Najbolj pomembno je, da je utility svetel, barvast, suh in zračen. Priporočljivo je uporabiti svetle barve, lahko so tudi živahne, po tleh naj bo keramika oziroma pralna površina, stene naj bodo pobarvane z vodoodporno barvo, če pa si zamislite tapete, naj bodo plastificirane, boljše kvalitete.”

Še kak nasvet …

“Veliko gospodinj si v tem prostoru omisli tudi manjši televizijski ali radijski sprejemnik. Misliti moramo tudi na razna pršila za čiščenje madežev in mini šivalne pripomočke, zato je treba v tem prostoru namestiti viseči predalnik ali pa samo žepke iz blaga.”