Son─Źna elektrarna in gradbeno dovoljenje

239
Son─Źna elektrarna in gradbeno dovoljenje

Dileme o gradbenih dovoljenjih

Spet slovenski primer, ko leva roka ne ve, kaj po─Źne desna: kar nekaj investitorjev je zbeganih, saj so jim gradbeni in┼ípektorji z odlo─Źbami nalo┼żili odstranitev son─Źne elektrarne.

Investitorji v son─Źno elektrarno, ki ┼żelijo slednjo postaviti na streho, naj pred nalo┼żbo zelo skrbno prou─Źijo, ali za postavitev potrebujejo gradbeno dovoljenje ali ne. V Sloveniji namre─Ź jasnih predpisov za to podro─Źje ni. Tako se ┼że dogaja, da so gradbeni in┼ípektorji za postavljene son─Źne elektrarne izdali odlo─Źbo za njihovo odstranitev.

Ministrstvo za okolje in prostor na vpra┼íanje, ali mora investitor v son─Źno elektrarno na strehi pridobiti gradbeno dovoljenje, ne daje jasnih odgovorov. V teh primerih gre lahko za izvedbo investicijskih vzdr┼żevalnih del ali pa za rekonstrukcijo objekta. Investicijsko vzdr┼żevalna dela so dela na objektu ali za potrebe objekta in vklju─Źujejo izvedbo popravil, gradbenih in┼ítalacijskih in obrtni┼íkih del ter izbolj┼íav, ki sledijo napredku tehnike, z njimi pa se ne posega v konstrukcijo objekta in tudi ne spreminja njegove zmogljivosti, namembnosti in zunanjega videza, in┼ítalacije, napeljave, tehnolo┼íke naprave in oprema pa se posodobijo oziroma se izvedejo druge njihove izbolj┼íave (prvi odstavek 22. ─îlena uredbe). ─îe son─Źna elektrarna sodi med investicijska vzdr┼żevalna dela, gradbeno dovoljenje ni potrebno. ─îe pa gre za rekonstrukcijo objekta, mora investitor pridobiti gradbeno dovoljenje.

Presoja o tem je po trditvah ministrstva za okolje in prostor izklju─Źno v domeni gradbenega in┼ípektorja, ki na terenu ugotovi, za kak┼íno gradnjo gre in skladno s svojimi ugotovitvami tudi ukrepa.

Upravna enota meni eno, gradbeni inšpektor pa drugo.

Tak┼ína argumentacija nikakor ni spodbudna za investitorje. Vsekakor je za razvoj panoge, pa tudi za u─Źinkovitost dr┼żavnih ukrepov za razvoj obnovljivih virov energije treba postaviti jasna pravila v Sloveniji pa se dogajajo primeri, da upravna enota neki projekt opredeli kot investicijska vzdr┼żevalna dela, za kar gradbeno dovoljenje ni potrebno (kar je jasno zapisano tudi v sporo─Źilu upravne enote), ─Źez nekaj mesecev pa gradbeni in┼ípektor investitorju za isti projekt izda odlo─Źbo, da mora elektrarno odstraniti, saj nima gradbenega dovoljenja.

Vpra┼íanje gradbenih dovoljenj za son─Źne elektrarne je po dokumentih in odgovorih, ki smo jih prejeli iz razli─Źnih podjetij in dr┼żavnih organov, v Sloveniji siva lisa. To problematiko razli─Źne institucije obravnavajo razli─Źno. Jasno je le podro─Źje samostoje─Źih son─Źnih elektrarn, za katere mora investitor v vsakem primeru pridobiti gradbeno dovoljenje.

Andrej Han┼żi─Ź: Stvari so dovolj jasne!

Andrej Han┼żi─Ź iz podjetja Enersis pa pravi, da so stvari precej bolje urejene, kot se zdi na prvi pogled. Ministrstvo za okolje in prostor je po njegovih trditvah upravnim enotam dalo jasna navodila glede gradnje foto napetostnih elektrarn. Gradbeno dovoljenje je tako treba pridobiti v vseh primerih, razen ─Źe gre za enostaven gradbeni objekt ali investicijsko vzdr┼żevanje, hkrati pa je proizvodnja elektri─Źna energija iz fotonapetostne elektrarne namenjena za lastne potrebe. Se pravi, da je za vse elektrarne, ki oddajajo elektri─Źno energijo v omre┼żje, treba pridobiti gradbeno dovoljenje.

┬╗Jasna pravila so da na tudi ob pridobitvi deklaracije o napravi fotonapetnostni elektrarni, kjer pi┼íe, da objekt potrebuje uporabno dovoljenje,┬ź pravi Han┼żi─Ź. Uporabno dovoljenje pa je mogo─Źe pridobiti na podlagi veljavnega gradbenega dovoljenja in tehni─Źnega prevzema fotonapetnostne elektrarne.

Zajezitev divjega razvoja

Dosedanja protislovja po Han┼żi─Źevih besedah negativno vplivajo na gradnjo fotonapetostnih elektrarn. ┬╗Zbegani so tako investitorji kot izvajalci. Veliko je nenatan─Źnih informacij, ki jih nekateri dajejo zaradi ─Źimve─Źje prodaje, kar seveda ni prav,┬ź trdi sogovornik. Zato dodaja, naj investitorji pred projektom dobro preverijo, komu bodo zaupali izvedbo. Ravno tak┼íne pasti, kot je (ne)pridobivanje gradbenega dovoljenja, so lahko v─Źasih usodne. In namesto da bi bila nalo┼żba uspe┼ína, lahko propade. Le dobri izvajalci poznajo zakonsko ureditev in investitorju ┼íe pred projektom natan─Źno opi┼íejo vse postopke.

┬╗Dr┼żava je z dolo─Źilom, da je treba v ve─Źini primerov za gradnjo fotonapetostne elektrarne pridobiti gradbeno dovoljenje, umirila divji razvoj panoge. S tem je dala ve─Ź poudarka strokovnosti,┬ź meni Andrej Han┼żi─Ź, ki trenutno ┼íe ne more odgovoriti, ali bo to dovolj za prehod iz divjega razvoja v bolj premi┼íljene investicijske projekte.

Vir: Finance, marec 2010

SPREMLJAJTE NOVOSTI O SONČNIH ELEKTRARNAH IN GRADBENIH DOVOLJENJIH TUKAJ