Vpis v zemljiško knjigo

382
Vpis v zemljiško knjigo

Kak┼íen je postopek vpisa nepremi─Źnine v zemlji┼íko knjigo

Vpis nepremi─Źnine v zemlji┼íko knjigo┬áje zelo priporo─Źljiv za vse lastnike nepremi─Źnin. Z vpisom se boste izognili marsikateri nev┼íe─Źnosti pri prodaji svoje nepremi─Źnine, la┼żje boste pridobili hipotekarni kredit, prav tako pa zelo olaj┼ía postopek dedovanja nepremi─Źnine.

Postopek vpisa v zemlji┼íko knjigo┬ápa v ve─Źini primerov sploh ni zapleten in se ga da izpeljati, ─Źe le sledite nekaterim preprostim korakom.

Postopek vpisa v zemlji┼íko knjigo┬á(ne nujno to─Źno v tem vrstnem redu):

  1. Preverjanje podatkov o nepremi─Źnini
  2. Odmera zemlji┼í─Źa (─Źe je potrebno)
  3. Sklenitev pogodbe
  4. Pridobitev potrdila o namenski rabi zemlji┼í─Źa
  5. Pla─Źilo davka
  6. Overitev podpisa
  7. Zemlji┼íkoknji┼żni predlog

Preverjanje podatkov o nepremi─Źnini

Vsekakor je potrebno v zemlji┼íki knjigi preveriti obstoje─Źe podatke o nepremi─Źnini, ter se tako izogniti neprijetnim presene─Źenjem in te┼żavam med samim postopkom vpisa v zemlji┼íko knjigo. Tako predvsem preverite kdo je lastnik nepremi─Źnine, je nepremi─Źnina obremenjena, so pri vpisu plombe,… ( Navodila za vpogled v elektronsko zemlji┼íko knjigo)

Sklenitev prodajne pogodbe

Najbolj pogosto se v zemlji┼íko knjigo vpisuje spremembe lastni┼ítva. Lastni┼ítvo se lahko spremeni na ve─Ź na─Źinov. Obi─Źajno gre za prodajo oz. nakup dolo─Źene nepremi─Źnine in takrat potrebno skleniti tudi prodajno pogodbo.

Prodajno pogodbo lahko sestavi kdorkoli, ne nujno le odvetnik ali notar, pri ─Źemer pa je potrebno paziti, da pogodba vsebuje prave podatke.

Odmera zemlji┼í─Źa (─Źe je potrebno)

Predmet prodajne pogodbe je lahko le neka dolo─Źena celota oz. zemlji┼í─Źe (parcela), ne more pa biti predmet pogodbe zgolj del parcele.

Primer:┬áne morete prodati le severnega ali ju┼żnega dela dolo─Źenega zemlji┼í─Źa (parcele). To lahko pomeni, da je v dolo─Źenih primerih potrebno najprej narediti odmero zemlji┼í─Źa, ki bo predmet prodaje.
Odmerjeni del zemlji┼í─Źa dobi novo parcelno ┼ítevilko ÔÇô nastane nova parcela, ki je nato lahko predmet prodaje. Meritve na terenu opravljajo geodeti, zato se je v primerih predhodne odmere zemlji┼í─Źa potrebna obrniti na tiste, ki opravljajo geodetske storitve.

Odmera oz. parcelacija ni potrebna, ─Źe:

je predmet pogodbe samo nek idealni dele┼ż nepremi─Źnine (npr. ┬Ż, ┬╝, ipd.)
je predmet prodaje posamezen del stanovanjske stavbe (stanovanje).

Pridobitev potrdila o namenski rabi zemlji┼í─Źa

Za potrdilo o namenski rabi zemlji┼í─Źa zaprosite z vlogo na tisti ob─Źini, na obmo─Źju katere nepremi─Źnina le┼żi.

Od namenske rabe nepremi─Źnine je odvisno, ali potrebujemo ┼íe kak┼íno potrdilo oziroma mnenje. V primeru kmetijskih zemlji┼í─Ź je npr. potrebno pridobiti mnenje oziroma odobritev pravnega posla ali potrdilo pristojnega organa, da tak┼íno mnenje oziroma odobritev ni potrebna. Tak┼íno mnenje oziroma potrdilo izdajajo upravne enote.

Druga mo┼żnost je, da po podatkih iz namenske rabe zemlji┼í─Źa obstaja predkupna pravica ob─Źine. V tem primeru je potrebno pridobiti potrdilo ob─Źine, da ne uveljavlja predkupne pravice.

Mo┼żne pa so tudi ┼íe druge omejitve prometa z nepremi─Źnino.

Vlogo za potrdilo o namenski rabi zemlji┼í─Źa si lahko izdelate s pomo─Źjo e-obrazca: Potrdilo o namenski rabi zemlji┼í─Źa.

Pla─Źilo davka

Nadalje se je potrebno zglasiti na pristojnem dav─Źnem uradu zaradi odmere davka v zvezi s pravnim poslom, ki bo podlaga za vpis v zemlji┼íko knjigo. Tam boste dobili nadaljne informacije koliko davka morate pla─Źati in kako ga pla─Źate.

Overitev podpisa

Ko opravimo zgoraj navedene postopke, se je potrebno zglasiti pri notarju in overiti podpis prodajalca na prodajni pogodbi.

Zemlji┼íkoknji┼żni predlog

Sedaj razpolagamo z notarsko overjenim izvirnikom prodajne pogodbe, ki je listina, sposobna za vpis lastninske pravice v zemljiško knjigo.

Zdaj potrebujemo le ┼íe zemlji┼íkoknji┼żni predlog, to je predlog za vpis v zemlji┼íko knjigo.

Kak┼íen mora biti zemlji┼íkoknji┼żni predlog?

Zemlji┼íkoknji┼żni predlog se vedno vlo┼żi v pisni obliki na pristojno okrajno sodi┼í─Źe. Za najbolj pogoste vrste vpisov v zemlji┼íko knjigo so predpisani obrazci. Predpisi to─Źno dolo─Źajo, v kak┼íni obliki, vsebini in po kak┼ínem vrstnem redu mora zemlji┼íkoknji┼żni predlog obsegati podatke, zato predlog za vpis ne more biti samo nekak┼íen pribli┼żen opis strankinih ┼żelja.

Na prvi strani mora biti vidno ozna─Źen z nazivom zemlji┼íkoknji┼żni predlog, sicer nima zagotovljenega vrstnega reda. Vlo┼żi se v enem izvodu, razen ─Źe se vlo┼żi predlog za vpise pri ve─Ź sodi┼í─Źih hkrati.

Vir:  www.informiran.si